Numele tehnologiei Bluetooth provine de la un rege scandinav din secolul X

000028_233798x3c477a95l8doye0Nu multă lume ştie faptul că numele tehnologiei wireless Bluetooth provine de la un rege scandinav din secolul X,  Harald I al Danemarcei „Dinte Albastru”. (Harald “Blåtand” Gormsson, 935-985). „Bluetooth” este traducerea engleză a termenului “Blåtand” , o poreclă pe care acest rege o avea datorită pasiunii sale pentru afine, pe care le consuma în cantităţi atât de mari încât dinţii îi deveniseră albaştri.

Standardul Bluetooth a fost conceput în 1994 de doi angajaţi ai companiei suedeze Ericsson, Jaap Haartsen şi Sven Mattisson. Pentru că scopul acestei tehnologii era acela de a crea un standard unificat care să înlocuiască alte protocoale mai vechi cum ar fi RS-232, cei doi s-au gândit să-l numească Bluetooh, după regele care reuşise să unifice toate triburile daneze într-un singur regat în jurul anului 970.

Iniţal, nu intenţionaseră ca aceasta să fie denumirea oficială, fiind doar un nume de cod între programatori. Însă a avut un succes atât de mare, încât standardul a ajuns să fie cunoscut ca Bluetooth.

Un alt lucru interesant este că designul siglei albastre conţine iniţialele regelui “Harald Blåtand”, H şi B, într-o reprezentare simbolică a alfabetului runelor nordice, folosite de scandinavi în arta divinaţiei.

BlueTooth-Symbol

Sursa: www.todayifoundout.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă