Prea mult colesterol: ce ar trebui să mâncăm?

Nu este niciun mister, primul tratament este să abordăm un regim alimentar pentru reducerea nivelului de colesterol. Obiectivul este de a evita alimentele care cresc nivelul colesterolului şi de a le aduce în prim plan pe cele care îl reduc.
Uşor de spus? Să ne reamintim bazele dietei anti-colesterol.

Când nivelul colesterolului este ridicat, recomandabil este să creştem consumul de peşte gras în detrimentul cărnii roşii.
Conţinutul omega-3 din peşte are un efect protector asupra sistemului cardiovascular. Este momentul să ne bucurăm. În contrapartidă, trebuie să limităm consumul de carne roşie, bogată în acizi graşi saturaţi.

ouaNe putem permite până la 6 ouă pe săptămână fără riscul de creştere a colesterolului.
Studii recente arată că putem mânca până la 6 ouă pe săptămână, fără riscul de creştere a nivelului de colesterol. Cercetătorii spun că persoanele care ar trebui să fie atente sunt cele ce suferă de diabet de tip 2 şi cele care au un nivel mare al trigliceridelor, căci aceste două grupuri prezintă un risc mai mare de a suferi o creştere a colesterolului în urma consumului unui număr mare de ouă.

Pentru a avea o alimentaţie anti-colesterol, trebuie să evităm consumul de unt şi să folosim cu moderaţie pentru gătit uleiul de măsline.

Untul este bogat în colesterol. Trebuie deci să evităm toate produsele bogate în grăsimi saturate de origine animală: carne grasă, mezeluri, produse lactate grase…

Împotriva colesterolului putem creşte consumul de ovăz.
Fibrele din ovăz împiedică reabsorbţia parţială de săruri biliare în intestin, reducând astfel producţia de colesterol în ficat.

Alimentele bogate în colesterol sunt gălbenuşurile de ou, organe, crustacee.
Colesterolul este concentrat în gălbenuşul de ou, nu există niciun colesterol în albuşul de ou. Organele şi fructele de mare sunt alte alimente bogate în colesterol. În mod deosebit peştele este bogat în acizi graşi omega-3. Atenţie, chiar dacă conţine acizi graşi buni, nu trebuie să consumăm acest aliment în exces.

Consumând produse lactate cu conţinut scăzut de grăsime, este aceasta o idee bună pentru reducerea colesterolului?
Produsele lactate sunt bogate în proteine, calciu şi, acestea trebuie să facă parte din regimul alimentar zilnic. Alege produse cu conţinut redus de grăsimi si vei diminua considerabil aportul de acizi graşi saturaţi.

În lupta pentru reducerea colesterolului sunt preferate cerealele integrale.
Dacă este necesar să limităm consumul de acizi graşi saturaţi, în paralel trebuie să creştem consumul de fibre din dieta noastră, prin consumul de fructe, legume şi cereale. Dar să nu uităm că doar cerealele integrale sunt bogate în fibre.

Când dorim să scadă nivelul colesterolului trebuie să fie favorizat consumul uleiului de rapiţă în detrimentul uleiului de floarea soarelui.
Uleiul de rapiţă este bogat în omega-3, în timp ce uleiul de floarea-soarelui este bogat în omega-6. Seminţele de rapiţă sunt bogate în vitamine, fiind un excelent supliment nutritiv. Uleiul de rapiţă conţine acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi care scad astfel nivelul colesterolului rău şi îl cresc pe cel bun. Unul dintre aceştia este acidul alpha-linoleic, un precursor al omega -3, care ajută la diminuarea grăsimilor din sânge.

Seminţele de psyllium sunt benefice pentru reducerea colesterolului.
Precum ovăzul, psyllium conţine fibre solubile, benefice pentru persoanele care au un colesterol ridicat. Procesul constă în chelarea (legarea) colesterolului, favorizând eliminarea lui în scaun. Este vorba atât despre colesterolul alimentar, cat si despre colesterolul din sărurile biliare, deci din mediul intern, care ajunge în intestin. Organismul reuşeşte astfel să elimine o parte din colesterol în mod natural, fără a fi nevoie să se apeleze la medicamente puternice care au diferite efecte adverse. Astfel, fibrele de psyllium contribuie la scăderea colesterolului „rău” sangvin (LDL-colesterolul).

Iuliana Gheorghe

Traducere şi adaptare din www.e-sante.fr