Includerea României în Programul Visa Waiver nu se va face în viitorul foarte apropiat, afirmă Mark Taplin

Includerea României în Programul Visa Waiver va avea loc, cu siguranţă, a declarat astăzi, pentru Radio România, Mark Taplin, fostul Însărcinat cu Afaceri al Misiunii Americane la Bucureşti. El a adăugat, însă, că acest lucru nu se va face în viitorul foarte apropiat.

Mark Taplin: Cei mai mulţi oficiali americani admit că România ar trebui să fie candidat la includerea în Programul Visa Waiver, mai ales că dintre statele care nu au Visa Waiver nu sunt prea multe care să avem relaţii aşa de apropiate. Din motive care nu ţin de relaţia bilaterală, trebuie însă să fim realişti, pentru că sunt congresmeni care critică sau sunt sceptici în ce priveşte programul Visa Waiver în întregul său. Alţi membri ai Congresului susţin menţinerea programului, pentru că aduce beneficii economice şi de securitate, dar unii congresmeni mai noi trebuie convinşi de aceste lucruri. Nu prea cred că România va fi inclusă curând, dar acest lucru se va întâmpla la un moment dat.

Diplomatul american a mai spus că întârzierea numirii unui ambasador american în România nu ţine de relaţia bilaterală dintre cele două ţări, ci de lupta politică de la Washington. El a precizat că viitorul ambasador, indiferent dacă va fi numit politic sau dacă va fi un diplomat de carieră, va avea, cel mai probabil, un mandat concertat pe relaţia economică dintre SUA şi România.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 martie