2015. március 24

Klaus Iohannis:  A román hírszerzés végleg szakított a múlttal

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) mára teljesen újjászerveződött, végleg szakított a múlttal, sikerült megváltoztatnia a róla kialakult közmegítélést, mutatott rá Klaus Iohannis államfő kedden a SRI székházában, miután részt vett a szolgálat évértékelő értekezletén. Az államfő szerint a SRI érdeme, hogy a térségben kialakult aggasztó helyzet ellenére Romániát nem érte „stratégiai jellegű meglepetés” 2014-ben.Eduard Hellvig, a SRI igazgatója rámutatott: Romániát nem érintette közvetlenül a terrorizmus, de az ország egyre inkább az ellenséges kibernetikai tevékenységek célpontjává vált.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Az Országos Audiovizuális Tanács elnökének lemondását ajánlották

A parlamenti kultúrális bizottság több képviselője azt ajánlotta Laura Georgescunak, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elnökének, hogy mondjon le tisztségéből. Gigel Ştirbu, a kultúrális bizottság elnöke, a javaslat egyik támogatója, úgy vélte, hogy a CNA elnökének lemondása megoldaná a tanácson belül kialakult konfliktusos állapotot. Ugyanis Laura Georgescu beperelte az intézet működési szabályzatát módositó tanácsot. A kultúrális bizottság előtt kedden kihangsúlyozta, hogy mindig tiszteletben tartotta a törvényt és amikor bebizonyitják az ellene felhozott vádakat – lemond tisztségéből. A kulturális bizottságot a CNA működési szabályzatát módositó tanács hat tagja kérte, hogy mentse fel tisztségéből Laura Georgescut. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Módositó javaslatokat nyújtanak be az új Adótörvénykönyv tervezetére

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) módositó javaslatokat terjeszt be az Adótörvénykönyv tervezetére, miutána  dokumentum a Parlament asztalára kerül. Gheorghe Ialomiţianu képviselő, volt pénzügyminiszter a román közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a liberálisok elégedetlenek a helyi adók és dijak növekedése, illetve azon adóintézkedések miatt, amelyek kihatnak az üzleti szférára.”Túladóztatott a kis- és közepes válallatok szektora, ami nincs rendjén. A minimáladó újbóli bevezetése negativ következményekkel fog járni a kisvállalkozókra nézve. Egyes intézkedések fenntarthatóságát elemezzük, mivel nem akarjuk, hogy pénz nélkül maradjunk és ne tudjuk kifizetni a nyugdijakat és a béreket”, hangsúlyozta  Gheorghe Ialomiţianu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Az energia hatékonyságának növeléséről végzett tanulmány konkluziói

Az Európai Uniónak a palagáz kitermelése helyett a sújt az energia hatékonyságának növelésére kellene helyeznie, mutatott rá a romániai Európai Intézet által végzett tanulmány.Mariana Papatulică kutató szerint jelenleg nem hozható átfogó döntés a palagáz kitermelésére vonatkozóan, mivel nincs olyan meggyőző geológiai adat, amely a palagáz-tartalékokra utalna, és átlátható környezeti hatástanulmány sem készült. Mariana Papatulică ugyanakkor megjegyzi, hogy a palagáz iránti érdeklődés nem szűnt meg teljesen Európában. „A Chevron amerikai olajvállalat, például, kivonult Lengyelországból, de Lengyelország tovább folytatja a palagáz kutatását, illetve kitermelését. A német kormány is törvénytervezetben kéri a palagáz kitermelésének engedélyezését.Az ukrán válság miatt az európai döntő tényezők most eltökéltebbek, mint valaha, hogy összefogva és hatékonyan lépjenek fel az EU energiabiztonságának növelés érdekében”, fűzte hozzá Mariana Papatulică. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Rozi Ganciulescu