Conferinţă de presă a directorului general al companiei Germanwings, Thomas Winkelmann

Thomas Winkelmann: „Cu tristeţe, trebuie să vă informez că astăzi am fost la rândul nostru informaţi de către departamentul Alpes de Haute Provence din sudul Franţei, că un avion al companiei Germanwings a avut un accident pe ruta Barcelona – Dusseldorf. În această dimineaţă, la ora 6:48, avionul a părăsit Dusseldorf şi a transportat 228 de pasageri la Barcelona şi a fost punctual. Acest avion a părăsit apoi Barcelona la 10.01 cu destinaţia Dusseldorf. La bord se aflau 144 de pasageri – dintre care doi bebeluşi şi şase membri ai echipajului – doi se aflau în cockpit şi patru însoţitori de zbor.

Ceea ce ştim până la această oră este că avionul ar fi trebuit să aterizeze la 11:00 dar la ora 10:45 se afla la înălţimea de 3.000 de metri. Un minut mai târziu, a pierdut din altitudine şi a coborât brusc. Prăbuşirea a durat opt minute. Avionul a luat contact cu serviciile franceze de radar şi cu piloţi francezi, la ora 10:53 cand se afla la aproximativ 1.800 de metri, apoi contactul s-a încheiat şi a avut loc accidentul. După cum am menţionat, la bordul aeronavei Airbus A320 se aflau 150 de persoane. Numărul zborului era D-AIPX iar avionul a fost livrat în 1991 către Lufthansa, iar de atunci a zburat pentru această companie, iar începând  cu anul 2004 a fost utilizat de Germanwings.

Ultima verificare a avionului a avut loc ieri, pe data de 23 martie, la Dusseldorf şi a fost efectuată de tehnicieni şi ingineri ai companiei Lufthansa. Ultima verificare majoră a avionului a fost efectuată normal, conform manualului, în vara anului 2013. Căpitanul avionului a lucrat la Lufthansa şi Germanwings timp de peste zece ani. A efectuat peste 6.000 de ore de zbor pe aeronave Airbus. O echipă a Germanwings se află la ora actuală la Dusseldorf pentru a susţine rudele tuturor pasagerilor aflaţi pe lista de zbor. O echipă a Lufthansa, Airbus şi Germanwings, alături de o echipă de ingineri şi tehnicieni, se îndreaptă către locul accidentului pentru a continua investigaţiile şi a-şi oferi ajutorul pentru a determina cât de repede posibil motivul prăbuşirii.

La ora actuală, cea mai importantă problemă este că ne dorim să vă informăm că avem cea mai profundă simpatie faţă de rudele pasagerilor care au decedat şi faţă de rudele membrilor echipajului. Ne gândim la victime în acest moment, iar în acelaşi timp vom face tot ceea ce este posibil, alături de autorităţile competente, să descoperim motivul acestui accident şi vom desfăşura o investigaţie adecvată. Echipele de experţi pe care tocmai le-am menţionat se îndreaptă spre locul prăbuşirii, alături de oficiali care îşi vor oferi sprijinul. Vă mulţumesc.”

CNN – 24 martie