De Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei OMS face apel la solidaritate pentru eradicarea acestei boli

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată astăzi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la solidaritate pentru eradicarea acestei maladii, care reprezintă a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, în întreaga lume. Nouă milioane de persoane s-au îmbolnăvit în 2013 de TBC, iar un milion şi jumătate au murit. În România, trei persoane mor în fiecare zi din pricina tuberculozei, în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală.
Profesor doctor Florin Mihălţan: În marea majoritate a cazurilor este gradual, progresiv, insidios, cu subfebrilităţi, transpiraţii nocturne, uneori un episod gripal, după care pacientul rămâne cu o tuse, apoi, are o scădere în greutate, pierderea apetitului. Există şi forme acute de exprimare ale bolii, în care pacientul face o complicaţie respiratorie, cu gâfâială mare, cum este un pneumotorax, şi acest lucru îl face să vină la doctor mai repede şi atunci se poate depista tuberculoza într-o fază precoce.
Realizator: Reporterul nostru Adriana Turea ne-a informat că tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tuşesc sau strănută.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie