Primarul oraşului Timişoara va achita amenda ce i-a fost aplicată pentru jignirea romilor

Primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu, va achita amenda care i-a fost aplicată din cauza unui apel ironic lansat romilor bogaţi. Conform deciziei Curţii de Apel Timişoara, sancţiunea este legală, a anunţat luni mass-media din Româmia. Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a amendat pe Nicolae Robu din cauza unui apel lansat pe pagina sa de socializare Facebook romilor bogaţi, subliniind că „în loc să se laude cu dinţii şi cu lănţişoarele de aur, cu maşini scumpe, ar fi mai bine dacă s-ar lăuda cu adeverinţele care atestă că au achitat dările către stat, în raport cu averea lor”.

Primarul a amintit că a pledat tot timpul pentru „modernizarea” romilor, chiar şi când le-a cerut să îndepărteze de pe clădirile lor turnuleţele şi alte ornamente de prost gust. Apelul primarului a provocat pe portalul de socializare dispute vehemente şi reacţii rasiste. Edilul oraşului a încercat ulterior să aplaneze tonul primei sale însemnări şi a subliniat că este un tradiţalionist şi nu a scris sub formă de denigrare cuvântul „ţigan” pe care îl folosesc chiar şi romii când vine vorba despre identitatea lor. Dar în zadar, deoarece CNCD a calificat drept disciminatoriu modul cum s-a adresat romilor primarul Timişoarei şi nu folosirea cunvântului „ţigan”.

Apelul lansat în public generează o atmosferă duşmănoasă, îi prezintă pe romii bogaţi cu gusturi proaste şi care nu îşi plătesc impozitele către stat, iar referitor la primar, CNCD a adoptat hotărârea cu majoritate de voturi. Primarul a încercat pe cale judecătorească anularea procesului verbal privind aplicarea amenzii, însă fără succes. Cu toate că Nicolae Robu are posibilitatea pentru contestarea deciziei instanţei, a spus că nu se va folosi de această posibilitate şi mai bine va achita amenda care este echivalentul a jumătate din salariul său pe o lună. Primarul oraşului Timişoara a mai pierdut un proces zilele trecute, tot legat de romi.

În Timişoara a provocat o indignare publică care a condus şi la demonstraţii faptul că unul dintre cele mai impozante vile ale oraşului, Casa Mühle a intrat în posesia familei Cârpaci, care a obţinut astfel o imensă avere. Acum clanul romilor a demolat pe jumătate clădirea şi a lăsat-o fără acoperiş în ideea ca această clădire să va degrada, iar ei vor putea construi o altă clădire în locul acesteia.Prin demonstraţii de protest, Primăria a încercat să-i determine pe romi să reabiliteze această clădire, însă săptămâna trecută primarul a pierdut procesul, iar decizia tribunalului este definitivă.

MTI – 24 martie