Actorul Benedict Cumberbatch este văr de gradul al doilea la a 16-a generaţie cu regele Richard III

Actorul britanic Benedict Cumberbatch este rudă cu regele Richard al III-lea, au anunţat oamenii de ştiinţă care au efectuat analize ADN şi au studiat arborele genealogic al familiei sale.

b7bb72a2-7ca6-45f8-bb07-84da06d05d2e-620x372

Vestea vine pe fondul pregătirilor pentru un nou capitol al serialului BBC „Hollow Crown” bazat pe patru piese shakespeariene despre Războiul Rozelor, în care Cumberbatch va juca chiar rolul regelui Richard III (în 2016).

cumber
B. Cumberbatch intr-o secventa din noul serial BBC „The Hollow Crown: The Wars of the Roses and the Rise of the Tudors”

La începutul anului, experţii afirmau că este văr de gradul al treilea aflat la a 16-a generaţie, dar zilele trecute au revizuit concluziile şi au declarat că actorul este de fapt văr de gradul al doilea aflat la a 16-a generaţie. Cea mai scurtă linie de descendenţă care a dus la această concluzie este linia maternă. Benedict Cumberbatch se înrudeşte cu Richard al III-ea aproape la fel ca şi Regina Elisabeta a II-a.

cumberbatch

Actorul va participa astăzi, joi 26 martie, la ceremonia oficială de reînhumare a monarhului englez unde va recita un poem scris special pentru această ocazie de apreciata poetă Carol Ann Duffy.

***

Ultimul rege englez din dinastia Plantageneţilor, Richard al III-lea, este reînhumat astăzi la Catedrala din Leicester, după 530 de ani în care mormântul său a rămas necunoscut. În august 2012, arheologii britanici au descoperit un schelet sub ruinele unei mănăstiri aflate sub o parcare a primăriei din oraşul Leicester şi au confirmat că acesta aparţine regelui.

king-richard-skele_2470317b
Cortegiul a ajuns la Leicester duminică, după o procesiune simbolică care a avut loc în apropierea câmpului de bătălie unde şi-a găsit sfârşitul. Sicriul a fost expus timp de 4 zile în catedrala din oraş pentru ca oamenii să-şi poată aduce omagiile. Acesta va fi depus astăzi într-un mormânt special construit din piatră Swaledale din Yorkshire. În august 1485, regele Richard al III-lea a murit pe câmpul de luptă de la Bosworth (acum piaţa oraşului Leicester) în timpul bătăliei împotriva regelui Henric al VII-lea din dinastia Tudorilor, luptă care a pus capăt Războiului celor Două Roze (1455–1485).
Poveştile din vremea aceea spun că, după bătălie, rămăşiţele lui Richard au fost îngropate fără fast şi fără o ceremonie solemnă în Mănăstirea Grey Friars din Leicester. Când arheologii au descoperit scheletul, au putut constata că, într-adevăr, înmormântarea fusese făcută în grabă, ba chiar într-un spaţiu prea îngust, capul regelui fiind sprijinit de marginea gropii.
Pentru englezi, domnia lui Richard al III-lea a reprezentat un moment de cotitură, sfârşitul unei dinastii şi a unei perioade violente marcate de război civil. Este perioada despre care a scris şi Shakespeare, tragediile sale, inclusiv Richard al III-lea, amintind despre un nou fel de a guverna ţara.

Surse:  www.theguardian.com, www.telegraph.co.uk, www.dailymail.co.uk

Documentarea şi traducerea: Bianca Ioniţă

https://youtu.be/VxxjbBvgs_E