Revista presei internaţionale – 27 martie 2015

Investigaţiile legate de prăbuşirea avionului companiei Germanwings, în Alpi, continuă să preocupe presa internaţională. Anchetatorii francezi au anunţat că unul dintre piloţi a părăsit carlinga şi nu s-a mai putut întoarce, iar copilotul a prăbuşit intenţionat avionul, informează Le Monde. Copilotul a fost în viaţă până la final, subliniază Der Spiegel. Reacţionând la tragedia din Alpi, aviaţia civilă franceză a convocat o reuniune cu înalţi responsabili pentru siguranţa companiilor aeriene, anunţă Le Figaro.
Parlamentul german a ratificat Tratatul de Asociere UE – Ucraina, alăturăndu-se astfel altor 12 state şi Parlamentului European, în vederea implementării depline anul viitor, anunţă EUObserver. UE acordă încă 1,8 miliarde de euro Ucrainei, iar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi reprezentantul diplomaţiei europene, Federica Mogherini, vor călători în Ucraina luni, pentru a se întâlni cu preşedintele Petro Poroşenko, precizează publicaţia europeană. Ucraina se apropie de familia europeană, a spus Poroşenko, citat de Kyiv Post. Un nou convoi umanitar rusesc, al 22 lea la număr, a fost trimis la Donbas, informează Rosbalt. Rusia are capacitatea de a neutraliza ameninţarea scutului antirachetă american, scrie Rosbalt. Preşedintele Vladimir Putin susţine că „NATO îşi dezvoltă infrastructura în apropierea frontierelor Rusiei, că se pot remarca încercări de a distruge parităţile nucleare şi că se forţează crearea segmentelor scutului antirachetă în Europa şi în zona Asia-Pacific”, citează Interfax. Rusia a testat cu succes o rachetă balistică lansată de la centrul Kapustin Yar, a declarat un reprezentant militar pentru Sputnik News. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că Alianţa Atlantică îşi va menţine misiunile în Europa de Est şi exerciţile comune, în faţa intervenţionismului Rusiei în această ţară, asigură La Vanguardia. Totodată, comandantul suprem pentru transformarea NATO, generalul francez Jean-Paul Paloméros, a amintit că 30.000 de soldaţi vor participa la un mare exerciţiu militar, anul acesta, în Spania, Italia şi Portugalia, adaugă ziarul spaniol. Zbigniew Brzezinski, fost consilier pe probleme de securitate naţională al lui Jimmy Carter, a avertizat că „este posibil ca agresiunea rusă să nu se termine cu Ucraina”. Într-un interviu publicat în ziarul polonez Dziennik Gazeta Prawna, Brzezinski opinează că alte focare inflamabile pot să apară în Moldova, Georgia sau Azerbaidjan şi, mai târziu, ţinta ar putea fi Polonia. Statele membre ale NATO din Europa de Vest percep o ameninţare din partea Rusiei foarte diferit de acele state est-europene situate în apropiere de Rusia, crede Stratfor. SUA, de exemplu, sunt mult mai interesate de perceputa ameninţare rusă la adresa securităţii statelor membre est-europene, decât sunt statele occidentale membre ale Uniunii Europene, comentează Stratfor.
Ofensivă saudită pentru a contracara influenţa iraniană în Yemen, titrează Asharq Al-Awsat. La operaţiune participă zece ţări, scrie USA Today. Este vorba de petromonarhiile din Golf, ca şi de Iordania şi Egipt, dar şi de Maroc, Sudan şi Pakistan, spun surse saudite, o vastă coaliţie cu o dominantă sunnită, împotriva rebelilor şiiţi houthi, notează Courrier International. Iranul a cerut oprirea imediată a operaţiunilor militare conduse de saudiţi, în Yemen, a relatat Irna, de la Teheran. SUA facilitează operaţiunile militare într-un bastion sunnit din Irak şi susţin coaliţia condusă de saudiţi în Yemen, asigură Stratfor. Arabia Saudită nu va sta deoparte lăsând Iranul să câştige influenţă la graniţa sa sudică, crede publicaţia americană. Preţurile petrolului au crescut brusc, pe fondul îngrijorărilor cauzate de faptul că luptele din Peninsula Arabă ar putea perturba livrările, avertizează The New York Times. O îngrijorare mult mai mare o reprezintă localizarea Yemenului la strâmtoarea Bab el-Mandeb, un punct de gâtuire între Africa şi Yemen, prin care trec tancurile petroliere şi alte vapoare care ocolesc Peninsula Arabă şi urcă spre nord, în Marea Roşie şi către Canalul Suez. Dacă această rută ar fi închisă, navele ar trebui să ocolească întreaga Africă, atenţionează The New York Times.