O decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie luată într-un viitor nu foarte îndepărtat (Bert Koenders)

O decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie luată într-un viitor nu foarte îndepărtat, a declarat în exclusivitate pentru RRA ministrul olandez de externe, Bert Koenders. El i-a acordat reporterului RRA, Carmen Gavrilă, un interviu comun cu omologul său român, Bogdan Aurescu. Cei doi diplomaţi au călătorit astăzi împreună cu destinaţia Tunisia, pentru a participa la marşul împotriva terorismului, după recentul atentat din capitala acestei ţări. La rândul său, ministrul român a anunţat că Olanda este de acord cu propunerea sa de înfiinţare a unei Curţi Internaţionale, care să pedepsească crimele de terorism.

Bert Koenders: Cred că este extrem de important ca noi, ca state membre ale UE, să lucrăm împreună, dar şi cu partenerii din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, pentru a găsi cele mai bune modalităţi de cooperare împotriva terorismului, dar şi ca să găsim rădăcinile, cauzele fenomenului. Am discutat despre crearea unui tribunal pentru crime teroriste, vom lucra împreună la nivel tehnic să analizăm conceptul, să vedem cum să-l dezvoltăm pentru a găsi cele mai bune mijloace.

Reporter: Care sunt perspectivele pentru aderarea României la Schengen anul acesta?

Bernd Koenders: Suntem pe cale să facem progrese, pentru ca aderarea României la Schengen să fie posibilă. În următoarele câteva luni vom analiza situaţia şi vom vedea dacă aderarea se va întâmpla sau nu anul acesta, dar oricum există voinţa de a discuta. Chestiunea în dezbatere este că nu suntem tocmai de aceeaşi părere când vine vorba de condiţiile de aderare, dar cred că este important să luăm o decizie în această privinţă într-un viitor nu prea îndepărtat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie