Olanda este pe cale să facă progrese pentru ca aderarea României la Schengen să fie posibilă

Olanda este pe cale să facă progrese pentru ca aderarea României la Schengen să fie posibilă, a declarat astăzi ministrul olandez de externe, Bert Koenders, într-un interviu acordat reporterului RRA, Carmen Gavrilă. El a precizat că în următoarele săptămâni Olanda va analiza situaţia pentru a vedea dacă aderarea României la spaţiul Schengen se va întâmpla sau nu anul acesta.

Bert Koenders: Suntem pe cale să facem progrese pentru ca aderarea României la Schengen să fie posibilă. Chestiunea în dezbatere este că nu suntem tocmai de aceeaşi părere când vine vorba despre condiţiile de aderare, dar cred că este important să luăm o decizie în această privinţă într-un viitor nu prea îndepărtat. Da, avem legături economice, culturale şi politice foarte puternice cu România. Aşadar aici nu este o chestiune politică. Salutăm intrarea României în acest proces, analizăm detaliile tehnice şi în acest context luăm decizii.

Olanda s-a opus în repetate rânduri în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, în condiţiile în care decizia se ia cu acordul unanim al ţărilor membre în Uniunea Europeană.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie