Procesiune pe străzile capitalei, în Duminica Floriilor

Credincioșii romano-catolici din București, printre care foarte mulţi tineri, toţi preoţii din parohiile bucureştene, călugări şi călugăriţe din comunităţile religioase locale vor participa duminică, 29 martie 2015, la procesiunea de Florii pe care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti o organizează și în acest an pe străzile capitalei.

Procesiunea de Florii, prezidată de ÎPS Ioan ROBU, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, va începe la ora 14.00 cu un scurt moment de rugăciune şi binecuvântarea ramurilor în Piața Mons. Vladimir Ghika, de lângă Biserica Franceză Sacré Coeur (str. Cpt. Demetriade nr. 3, aproape de Statuia Aviatorilor). Participanții vor porni apoi pe traseul B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, până la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif. Cu ramuri în mâini, credincioșii și preoții îi vor cânta Mântuitorului, iar în fruntea procesiunii tinerii vor purta „Crucea Zilei Mondiale a Tineretului”.

La sfârșitul procesiunii, în jurul orei 15.00, în Catedrala Sf. Iosif (str. G-ral Berthelot, nr. 19) se va celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan ROBU.

În Duminica Floriilor, în Biserica Catolică se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului (ZMT). Instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în anul 1985, Ziua Mondială a Tineretului a ajuns în acest an la cea de a XXX-a ediţie. Cu această ocazie, Papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea întreagă un mesaj, cu tema „Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (cf. Mt 5,8). Mesajul are scopul de a-i pregăti pe tineri atât pentru celebrarea la nivel național a ZMT, care în România va avea loc în 22-26 iulie a.c. la Cluj-Napoca, cât și pentru celebrarea întâlnirii la nivel mondial, care va fi găzduită de Polonia anul viitor. „Aveți curajul să fiți fericiți!”, îi îndeamnă Papa Francisc pe tineri în Mesajul din acest an, amintindu-le că adevărata fericire vine numai dintr-o inimă curată: „Fiecare dintre noi trebuie să învețe să discearnă ceea ce poate să-i întineze inima. Dacă e necesar să acordăm o atenție deosebită ocrotirii creației, purității apei, aerului și hranei, cu atât mai mult trebuie să păstrăm în puritate ceea ce avem mai de preț: inima și relațiile noastre. Această ecologie umană ne ajută să respirăm aerul proaspăt care vine din lucrurile frumoase, din iubirea adevărată, dintr-o viață trăită în sfințenie”.

Duminica Floriilor este ca o poartă de intrare în Săptămâna Sfântă, şi uneşte triumful lui Cristos aclamat ca Mesia de locuitorii din Ierusalim – eveniment în amintirea căruia are loc procesiunea pe străzile oraşului – şi vestirea Pătimirii Mântuitorului la Sfânta Liturghie. Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă.

Pr. Francisc Doboş

Purtător de cuvânt

Tel. 0755 065 069