Preşedintele Turciei a plecat într-un turneu prin estul Europei

Luni, 30 martie, Recep Tayyip Erdoğan a început un turneu de trei zile, prin ţările din estul Europei, unde va vizita Slovenia, Slovacia şi România. Mai întâi, s-a întâlnit cu Borut Pahor, preşedintele Sloveniei. Marţi, el pleacă în Slovacia, unde va avea o întâlnire cu preşedintele Andrei Kiska.

Miercuri, Recep Tayyip Erdoğan va ajunge în România, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Werner Iohannis.
Este de așteptat ca președintele Turciei să aibă, de asemenea, discuții cu prim-miniştrii și cu preşedinţii parlamentelor din Slovenia, Slovacia și România. „Aceste țări sprijină aderarea Turciei la UE. În discuţiile cu liderii lor, noi vom ridica problema aşteptărilor noastre privind deschiderea unor noi capitole pentru primirea Turciei în UE, eliminarea barierelor politice. Un alt scop al vizitei va fi să consolidăm relațiile economice și comerciale cu aceste țări,” le-a spus Recep Tayyip Erdoğan jurnaliştilor aflaţi pe aeroportul de la Istanbul, înainte să zboare spre Slovenia.
El a adăugat că în Slovenia, în Slovacia și în România, în cursul vizitelor sale, se vor organiza forumuri de afaceri, cu participarea oamenilor de afaceri locali și turci. Recep Tayyip Erdoğan crede că Turcia va dezvolta cooperarea cu aceste ţări care au un „potenţial mare de investiții.”
În turneul prin estul Europei, preşedintele Turciei este însoţit de Taner Yildiz, ministrul Energiei, Nihat Zeibekci, ministrul Economiei, Volkan Bozkîr, ministrul pentru problemele cooperării cu UE, precum şi de oameni de afaceri.
Turcia a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană din anul 1987. Negocierile pentru aderare au început abia în 2005. De atunci şi până în prezent, părţile au convenit numai 14 capitole tehnice din 35, capitole care prezintă cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească Ankara pentru a atinge standardele aderării la UE. Mai rămân blocate alte 17 capitole (printre care cele referitoare la economie şi energie), iar pentru 4 capitole, se poartă negocieri.

http://ria.ru – 30 martie