Cele mai scumpe clădiri din lume

Cea mai scumpă clădire din lume se află în Singapore, iar pentru construirea ei a fost nevoie de o investiţie de 8 miliarde de dolari, în timp ce poziția a zecea în clasament este ocupată de Burj Khalifa din Dubai, care a costat de cinci ori mai puţin, potrivit topului realizat de site-ul www.architecutrendesign.net.
Din cele 10 construcţii menţionate în clasament, patru dintre ele se află în SUA, una în Singapore, două în Emiratele Arabe, câte una în China, Taiwan şi India.

1

Marina Bay Sands. Singapore
Marina Bay Sands. Singapore

. Marina Bay Sands – Complexul Marina Bay Sands aflat în Singapore și construcția sa au costat aproximativ 8 miliarde de dolari. Aici se află cel mai mare cazinou, un hotel cu 2.500 de camere, un mall, un muzeu, două teatre şi şapte restaurante de lux.
2. The Emirates Palace – The Emirates Palace este un hotel de lux din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, iar costurile construcţiei se ridică la 3,9 miliarde de lire sterline. Complexul ocupă locul doi în topul celor mai scumpe hoteluri din lume, având 302 de camere şi 92 de apartamente, unele dintre ele mobilate cu aur şi marmură. Apartamentele de la ultimul etaj sunt rezervate pentru familia regală a Emiratelor Arabe Unite. De asemenea, hotelul este cunoscut pentru cel mai scump pom de Crăciun, evaluat la 11 milioane de dolari.
3. Cosmopolitan of Las Vegas – Este un complex hotelier deschis în 2010, în urma unei investiţii de 3,9 miliarde de dolari şi are o capacitate de aproximativ 3.000 de camere, un cazinou de 30.000 de metri pătraţi, un spa şi o sală de fitness. Resortul dispune de trei piscine: una pentru relaxare, o piscină pentru zi şi una pentru noapte.
4. The Wynn – Wynn este un complex hotelier din Las Vegas, o investiţie de 2,7 miliarde de dolari. Complexul are 45 de etaje şi 2.716 camere şi a fost primul hotel care a inclus un parteneriat cu dealerii de maşini de lux ca Ferrari şi Maserati.
5. Venetian Macao – Venetian Macao este un complex hotelier şi cazinou din Macau, deţinut de Las Vegas Sands corporation, iar costurile construcţiei se ridică la 2,4 miliarde de dolari. Venetian Macao se află pe locul 6 în topul celor mai înalte clădiri din lume. Complexul a fost deschis în 2007 şi are o capacitate de 3.000 de apartamente, iar cazinoul are 3.400 de aparate şi 800 de mese cu jocuri de noroc.
6. The Antilia – Antilia, aflată în Mumbai, India, este cea mai scumpă casă construită vreodată, o investiţie de un miliard de dolari. Casa a fost construită pentru familia omului de afaceri indian Mukesh Ambani. Vila dispune de o sală de fitness, o sală de dans, o piscină interioară, o sală pentru evenimente şi un garaj cu o capacitate de 160 de maşini. Pentru a putea întreţine casa, familia a angajat 600 de persoane. De asemenea, vila dispune de nouă lifturi şi trei helipaduri.taipei 101
7. Bellagio – Hotelul şi cazinoul Bellagio din Las Vegas este cunoscut pentru fântânile arteziene muzicale şi a fost numit după oraşul Italian omonim, unde se află lacul Como. Hotelul are o capacitate de aproximativ 3.000 de camere pe 46 de etaje.
8. Palazzo – Palazzo este cazinou şi hotel de lux aflat între Wynn şi The Venetian în Las Vegas şi deţine recordul pentru cea mai înaltă clădire din statul american Nevada. Palazzo a costat 1,8 miliarde de dolari, are o capacitate de 3.000 de camere şi se află pe locul 11 în topul celor mai înalte clădiri din lume.
9. Taipei 101 – Taipei 101 este un zgârie-nori din Taipei, Taiwan. Proiectat de C.Y. Lee & Partners şi construit de KTRT Joint Venture, Taipei 101 se află pe locul al doilea în topul celor mai înalte clădiri din lume, după Burj Khalifa. Blocul este numit Taipei 101 pentru că are 101 de etaje. Clădirea are o înălţime de 508 m. Taipei 101 a doborât recordul pentru cel mai rapid ascensor din lume (16,83 m/s) şi pentru cel mai mare ceas care cronometrează numărătoarea inversă de anul nou.
10. Burj Khalifa – Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume, măsurând 829 de metri. Construcţia a început la 21 septembrie 2004, iar inaugurarea oficială s-a făcut la data de 4 ianuarie 2010. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,5 miliarde de dolari. Proiectul dispune de 30.000 de locuinţe şi 9 hoteluri. De asemenea, fântânile muzicale, construite de compania care a construit fântânile de la Bellagio, Las Vegas, au costat 217 milioane de dolari.

(www.independent.md – 28 martie)


Fantanile arteziene ale cazinoului Bellagio din Las Vegas, video Youtube:

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=YBIRT7y46sI[/youtube]