Concert Beethoven-Brahms cu dirijorul Julien Salemkour şi pianista Mirabela Dina

Vineri, 3 aprilie (ora 19:00), Orchestra Naţională Radio vă propune un concert cu doi invitaţi de marcă: evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului francez Julien Salemkour , care a fost între 2000–2012 asistentul celebrului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, iar la pian o veţi aplauda pe artista de origine română Mirabela Dina. Cu o carieră internaţională spectaculoasă, pianista este laureată a premiului I la Buenos Aires – Concurso internacional de piano Martha Argerich (1999) – competiţie ce poartă numele celebrei pianiste din Argentina, alături de care Mirabela Dina a avut şansa de a cânta pe scenă şi de a înregistra un album.

Concertul de la Sala Radio vă propune trei lucrări ale celor doi mari titani ai repertoriului simfonic german: Beethoven şi Brahms. În prima parte a serii vă veţi bucura de compoziţiile lui Beethoven – Marea Fugă şi Simfonia a VIII-a, penultima sa lucrare de acest gen. Începută în vara anului 1812 şi definitivată în doar 4 luni, Simfonia a VIII-a a avut premiera absolută la Viena, doi ani mai târziu (1814), fiind dirijată chiar de marele compozitor. În cea de-a doua parte a evenimentului veţi asculta Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră semnat de Brahms, care a fost un mare succes chiar de la premiera din 1881, de la Budapesta, unde Brahms însuşi a fost solist.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin, Julien Salemkour a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet şi concerte cu muzică simfonică. De-a lungul timpului, a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera – New York, Teatro alla Scala – Milano, Semperoper – Dresda, Staatskapelle – Berlin şi Orchestra Simfonică Radio – Berlin. În 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

După câştigarea mai multor premii la concursuri internaţionale, din 1990 pianista Mirabela Dina a început să concerteze pe scene din străinătate: în Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania şi S.U.A. Anul 1998 a fost marcat de un dublu debut la Berlin: la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest) – alături de orchestra Deutsche Symphonie Orchester – şi apoi în Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde Mirabela Dina a interpretat chiar Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră – Brahms. După câştigarea premiului I la Buenos Aires – Concurso internacional de piano Martha Argerich (1999) a fost invitată mai întâi la Montreal şi au urmat apoi recitaluri la Herkulessaal – München, Beethovenhaus – Bonn, Tonhalle – Zürich, apariţii în festivalurile din La Roque d`Anthéron (Franţa), Klavierfestival Ruhr (Germania), Musica Vitae – Växjö (Suedia), Torino Settembre Musica (Italia) etc.

În 2003, la festivalul de la Lugano (Elveţia) a cântat împreună cu Martha Argerich (în concertul final) Suita din Spărgătorul de Nuci , în versiunea pentru două piane (de curând apărută pe CD la EMI sub titlul Martha Argerich and Friends). În februarie 2007, Mirabela Dina a fost invitată să concerteze în celebra sală pariziană Pleyel în cadrul unui sfârşit de săptămână dedicat lui Bach, unde a interpretat împreună cu Martha Argerich, Gabriela Montero, Mauricio Vallina, Gidon Kremer şi Kremerata Baltica, printre altele şi Concertul pentru patru piane şi orchestră de Bach.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com