România, unul dintre principalii aliaţi ai Ucrainei

România şi Polonia sunt cele două ţări vecine pe al căror sprijin preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, mizează în prezent cel mai mult. Declaraţia aparţine politologului Vasile Marina, profesor la Universitatea din Ujgorod, intervievat de Adrian Marchiş.

Reporter: Relaţiile diplomatice dintre România şi Ucraina s-au îmbunătăţit mult în ultima perioadă, ţara noastră aflându-se între principalii aliaţi în conflictul militar din estul Ucrainei. Lucruri apreciate de întreaga populaţie a ţării vecine, după cum aflăm de la politologul Vasile Marina, de origine română, profesor universitar la Universitatea Naţională din Ujgorod.

Vasile Marina: România, la momentul actual, după Statele Unite ale Americii, este văzută ca aliatul principal al Ucrainei în războiul cu Putin. Acest lucru este legat şi de pericolul pe care îl reprezintă Putin şi pentru zona balcanică şi zona României, dar este şi o bună voinţă şi este o tradiţie pe care a avut-o întotdeauna şi Ucraina, şi România, o tradiţie anti-rusă. Populaţia ucraineană primeşte orice noutate care se referă la România cu mare bucurie şi se bucură de succesele pe care le obţine România la momentul actual. Referitor la politica guvernului, a Ministerului de Externe, România este ţara vecină care sprijină acest conflict, înspre deosebire de slovaci, cehi şi unguri, şi aş vrea să adaug în lista României şi Polonia, sunt două ţări pe care practic preşedintele Poroşenko la momentul actual mizează cel mai mult. Şi ne bucură faptul că şi preşedintele României a făcut o vizită la Kiev şi sprijinul care de multe ori este nevăzut, dar este simţit. Deci România este unul dintre aliaţii principali ai Ucrainei împotriva lui Putin şi împotriva agresiunii. Cea mai mare fericire pe care au simţit-o ucrainenii a fost că România refuză gazul rusesc. Ucrainenii sunt de acord să rămână fără căldură, fără gaz numai să nu cumpere de la ruşi. Ceea ce a realizat România ne bucură foarte mult, nu că ne bucură că suntem împotriva ruşilor ca populaţie, dar a regimului care este în Rusia.

Reporter: Cum priveşte comunitatea românească din Ucraina atât din Transcarpatia, cât şi din Cernăuţi şi Odesa relaţia dintre România şi Ucraina?

Vasile Marina: Bineînţeles că sunt patrioţii pământului de baştină şi în măsura patriotismului de apărare de ţară. Suntem patrioţi deoarece suntem asociaţi întotdeauna cu patria mamă. Succesele patriei mamă ne determină şi ca identitate în zonele în care ne aflăm şi de asta ne bucurăm de succesele pe care le obţine patria mamă şi vom apăra până la ultima răsuflare şi pământul în care trăim şi ne aflăm.

Reporter: Dincolo de onestitatea şi loialitatea românilor din Ucraina faţă de pământurile lor străbune pentru prima dată România a devenit un partener de nădejde al Ucrainei în conflictul cu Rusia – după cum ne-a mărturisit profesorul universitar şi politolog, Vasile Marina, din Ujgorod.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 martie