Investigaţiile prin rezonanţă magnetică nucleară se vor putea face gratuit

Investigaţiile prin rezonanţă magnetică nucleară, cunoscute generic drept RMN, se vor putea face gratuit de astăzi în baza unei trimiteri de la medicul de familie. Autorităţile anunţă că interpretarea rezultatului se va realiza tot cu titlu gratuit; în caz contrar specialiştii riscă să fie sancţionaţi. Şi tot de astăzi, pacienţii bolnavi de cancer beneficiază de radioterapie fără nici o coplată la furnizorii de servicii medicale din sistemul public sau privat.

În noul contract-cadru au fost introduse cu scop preventiv, pe lângă riscograma existentă, o serie de analize cu ajutorul cărora să poată fi depistate din timp eventualele boli grave cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau cancerul.

La medicina primară am dublat numărul de consultaţii la domiciliu şi medicii de familie trebuie să facă şi tratamente dacă pacientul are nevoie. Pentru pacienţii oncologici nu au nevoie de bilet de trimitere pentru cele şase ture de citostatice şi, la fel, nu au nevoie de bilet de trimitere pentru monitorizarea bolii. Când spun ‘monitorizarea bolii’ mă refer la boala oncologică, precizează preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Singurul domeniu unde va mai fi coplată între 5 şi 10 lei este cel de recuperare. Pacienţii pot semnala neregulile întâlnite în spitale şi policlinicile publice sau private la numărul de telefon 0800800950. Pacienţii pot semnala neregulile intalnite în spitale sau policlinici publice sau private, la numărul de telefon 0800800950.

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -1 aprilie