Istorii inedite: Napoleon Bonaparte nu era un bărbat scund după standardele vremii

napolean-bonaparte-340x563Mitul potrivit căruia Napoleon Bonaparte era scund se bazează în principal pe faptul că înălţimea raportată la momentul decesului a fost de 1.57 m (5 picioare şi 2 inci în unitatea de măsură franceză). În sistemul de măsură internaţional, această înălţime echivalează astăzi cu 5 picioare şi 7 inci, adică aproape 1.70 m.

Veţi spune că este totuşi o înălţime relativ mică pentru un bărbat. După standardele moderne, acest lucru este adevărat, dar la vremea respectivă, în Franţa, înălţimea medie a unui bărbat adult era de aproximativ 1.65 m. Aşadar, s-ar putea spune că Napoleon era chiar mai înalt decât media.

Cu toate acestea, Napoleon a rămas cunoscut în memoria publică pentru două trăsături: pentru faptul că era un strateg strălucit şi pentru că era scund. Există chiar aşa-numitul „complex napoleonic”, care se referă la bărbaţii cu un complex de inferioritate din cauza înălţimii.

Interesant este că Napoleon era considerat totuşi scund încă din timpul vieţii, deşi avea o înălţime peste medie în rândul francezilor. Iar cauza se pare că erau… gărzile sale de corp. Aceştia erau bărbaţi masivi, foarte înalţi, aleşi special pentru misiunea lor. Aşadar, oriunde mergea însoţit de ei, împăratul părea scund în comparaţie cu aceştia. Avea chiar o poreclă: „Micul caporal”, deşi se spune că aceasta era folosită mai mult ca un alint şi nu ca o batjocură.

www.todayifoundout.com

Traducerea: Bianca Ioniţă