O echipă de arhitecţi olandezi foloseşte o imprimantă 3D gigant pentru a construi o casă

house

O echipă de arhitecţi olandezi au început să construiască un prototip de casă folosind o imprimantă 3D gigant în încercarea de a găsi o soluţie sustenabilă şi ecologică pentru viitorul construcţiilor. Firma de arhitectură DUS din Amsterdam a început construcţia casei în 2014, până acum fiind realizaţi pereţii, care pot fi deja văzuţi şi inspectaţi la faţa locului de vizitatori curioşi.

Pentru structura casei este folosit un plastic bazat pe ulei din plante, despre care iniţiatorul proiectului, Hans Vermeulen, spune că este ecologic şi nu produce deşeuri. Potrivit lui Vermeulen, industria construcţiilor este una dintre cele mai poluante şi mai ineficiente, iar folosirea tehnologiei de imprimare 3D poate reduce considerabil deşeurile, costurile de transport şi încuraja reciclarea, pentru că ceea ce rămâne poate fi topit şi refolosit. O altă idee a proiectului este crearea de module uşor de dezasamblat pentru a putea permite relocarea locuinţei în cazul în care familia se mută.

Hans Vermeulen spune că în acest moment, o casă realizată cu o imprimantă 3D nu este foarte aspectuoasă, dar prototipul va constitui un punct de plecare pentru viitoare construcţii ecologice. Experţii caută soluţii pentru integrarea de instalaţii în pereţi, de elemente de ranforsare şi de izolaţie.

Materialul folosit în prezent este un amestec de plastic şi materie organică care conţine 75% ulei din plante consolidat cu microfibre. Proiectanţii speră ca demersul lor să reprezinte un punct de cotitură în digitalizarea industriei construcţiilor, la fel cum CD playerul a fost începutul erei digitale a aparatelor electronice.

Până în 2017, panourile şi pereţii printaţi în 3D vor fi asamblaţi pentru a forma un complex cu 13 camere, după modelul tradiţional al caselor de pe canalele olandeze.

Vermeulen spune însă că tehnologia va putea în viitor să permită construcţia de case după anumite modele alese şi concepute special de proprietari. În luna aprilie a anului trecut, firma chineză WinSun a expus în Parcul Industrial din Suzhou un model de casă cu 5 etaje şi o vilă de 1.100 de metri pătraţi despre care a afirmat că au fost construite cu ajutorul imprimantelor 3D folosind materiale reciclate.
Cu toate acestea, tehnologia este încă în stadiu incipient.

Reuters via www.newsdaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă

Mai multe detalii pe  3dprintcanalhouse.com

https://youtu.be/xqtKZgDfNpg?t=21s