Procuratura Generală a Ucrainei refuză să-l extrădeze pe Mihail Saakaşvili în Georgia

Procuratura Generală a Ucrainei a efectuat „o verificare pe tema extrădării” la solicitarea Procuraturii Generale din Georgia de extrădare a lui Mihail Saakaşvili, pentru a-l trage la răspundere penală. Procuratura ucraineană a respins cererea. „Conform rezultatelor verificării, Procuratura Generală a Ucrainei a ajuns la concluzia că există un risc legat de cererea de extrădare privindu-l pe Mihail Saakaşvili făcută de organele competente ale Georgiei cu scopul ca acesta să fie cercetat penal din motive politice. În plus, extrădarea lui Saakaşvili ar fi contrară cerințelor Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale din anul 1950”, se arată în comunicarea Biroului de presă al Procuraturii Generale a Ucrainei, document publicat pe 1 aprilie.
Mihail Saakașvili, președintele Georgiei în perioadele 2004-2007 și 2008-2013, este dat în urmărire internaţională în nişte dosare penale.
Recent, Procuratura Generală a declarat reporterilor că aşteaptă de la Interpol decizia privitoare la urmărirea internaţională prin „circulara roşie”.
Presa georgiană, care face trimitere la Otar Kahidze, avocatul lui Mihail Saakaşvili, a comunicat că preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, congresmanul american Mile Turner, a făcut apel la Interpol să nu dea curs solicitării din partea Procuraturii Generale de la Tbilisi privind extrădarea lui Mihail Saakaşvili. De asemenea, avocatul a declarat că o scrisoare în acest sens a fost trimisă la Interpol şi de către Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul European.
Procuratura Generală a Georgiei a solicitat părții ucrainene să coopereze şi a cerut extrădarea la Tbilisi a persoanelor date în urmărire internaţională, în special a ex-preşedintelui Mihail Saakaşvili, desemnat deja consilier al preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko. Ulterior, preşedintele Ucrainei l-a numit pe Saakaşvili în funcţia de şef al Consiliului consultativ internaţional pentru reforme.

www.interfax.ru – 1 aprilie