Ziua Păcălelilor – Zece farse de excepţie făcute de 1 aprilie

Deși majoritatea se rezumă la a înlocui zahărul cu sarea sau la a pune tot felul de insecte în mâncarea amicilor, există persoane care au dus tradiția păcălelilor de 1 aprilie la un cu totul alt nivel. „Mirror” prezintă 10 farse de excepție, care au rămas în istorie.
10. Prima farsă din acest top se întâmpla în 1980, când BBC a anunțat că, pentru a putea ține pasul cu vremurile, Big Ben, ceasul din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra, va trece la formatul digital. Vestea i-a șocat pe ascultători, care au început imediat să protesteze. Iar BBC-ul din Japonia a anunțat chiar că acele ceasului vor fi vândute primilor patru ascultători.
9. O altă farsă de neuitat s-a făcut în anul 2007, când site-ul „Lebanon Circle”, destinat pasionaților de magie, a postat o imagine cu o creatură care semăna cu o zână, precizând că a fost descoperită de un bărbat care își plimba câinele în apropiere de un vechi drum roman din Derbyshire. Zeci de mii de vizitatori au venit să vadă creatura, însă la scurt timp proprietarul site-ului a mărturisit că a fost vorba de o farsă.
8. În 1978, în Portul Sydney, a apărut o barjă care trăgea un iceberg. Dick Smith, un om de afaceri din zonă, a susținut că acesta va fi tăiat în bucăți mici și va fi vândut pentru 10 cenți bucata. S-a dovedit, însă, că icebergul era făcut din spumă de ras.
7. În 1960, londonezii au anunțat o ceremonie de spălare a unor lei albi, la Turnul Londrei. Sutele de persoane adunate la turn au fost însă dezamăgite, dat fiind faptul că niciun leu nu a mai fost ținut în clădire de secole întregi.
6. În anul 1998, Burger King anunța printr-o reclamă că pune în vânzare Whopper-ul pentru Stângaci, creat special pentru cele 32 de milioane de americani stângaci. Ideea era că burgerul conținea aceleași ingrediente ca originalul, însă acestea erau rotite la 180 de grade.
5. O altă farsă ingenioasă se realiza în anul 1972, când toate ziarele din lume anunțau descoperirea cadavrului monstrului din Loch Ness. „Monstrul” s-a dovedit a fi o focă-elefant, cu „mici” modificări făcute de John Shields, angajatul unei grădini zoologice.
4. Tot de 1 aprilie, în 1977, „The Guardian” realiza un material despre o mică țară formată din mai multe insule și care are forma semnului punct și virgulă. Reacția telespectatorilor nu a întârziat să apară, aceștia telefonând la redacție pentru a afla mai multe informații despre țara San Serriffe.
3. În 1976, astronomul Patrick Moore anunța într-un interviu radiofonic la BBC 2 că, la ora 9:47, va avea loc un eveniment astronomic „unic în viață”. Pluto urma să se deplaseze în spatele planetei Jupiter, iar acest fenomen urma să reducă forța atracției gravitaționale de pe Pământ, ceea ce făcea ca oamenii să plutească. Sute de oameni au susținut apoi că s-a întâmplat așa cum a prezit Moore, iar o femeie a declarat chiar că a plutit prin cameră.
2. De 1 aprilie 1957, postul Panorama difuza un reportaj în care se mediatiza modul în care oamenii dintr-o localitate din sudul Elveției cultivă spaghete. „Localnici” au demonstrat în față camerei cum culegeau spaghetele din copaci și le puneau în coș. Fascinați, oamenii au sunat la postul TV și au întrebat cum pot cultiva și ei spaghete, iar postul le-a răspuns: „Puneți spaghetele în sosul de roșii și sperați că va funcționa”.
1. Cea mai reușită farsă din toate timpurile, conform „Mirror”, a fost realizată pe 1 aprilie 1962. Totul se întâmpla în Suedia, unde exista o singură televiziune, care transmitea alb-negru. Pentru a minți telespectatorii, expertul tehnic al stației le-a spus cum pot viziona color: „Tot ceea ce trebuie să faceți este să puneți pe ecran o pereche de colanți”. Mii de telespectatori au luat parte la această farsă și au făcut întocmai, pentru a vedea, în sfârșit, color.

(www.independent.md – 1 aprilie)