Consumul exagerat de ceai poate cauza insuficienţă renală – New England Journal of Medicine

tea

Un american a ajuns să facă dializă după ce a consumat 16 pahare de ceai negru pe zi

Cazul neobişnuit al unui american de 56 de ani care a acuzat brusc stări de slăbiciune, oboseală şi dureri în tot corpul i-a determinat pe medicii care îl tratează să emită un avertisment public: consumul exagerat de ceai poate provoca insuficienţă renală.
În Jurnalul de Medicină din New England a fost publicată miercuri, 1 aprilie, o scrisoare care descrie acest caz şi în care medicii numesc afecţiunea „neuropatie cauzată de consumul de ceai (ceai negru sau verde, nu infuzii din alte plante – n.n)”.
Sursa problemelor pe care le avea bărbatul a fost nivelul extrem de ridicat de oxalaţi, un compus prezent de altfel în multe alimente. Cantităţi excesive din aceşti oxalaţi apar şi în urma consumului frecvent de sucuri naturale sau de alimente care conţin mult acid ascorbic cum ar fi sfecla, spanacul, nucile şi căpşunile.
În cazul de faţă, singurul lucru neobişnuit în ceea ce priveşte alimentaţia pe care l-a declarat pacientul a fost faptul că bea 16 pahare de 200 ml cu ceai în fiecare zi. Medicii au estimat că acesta ingera astfel în jur de 1500 de miligrame de oxalaţi. Recomandările Academei de Nutriţie şi Dietă din SUA sunt de numai 40-50 mg de oxalat zilnic, notează autorii.

„Consumul de ceai o dată sau de două ori pe zi nu va depăşi aceste recomandări. Dar acest pacient consuma de 10 ori mai mult” spune Dr.Umbar Ghaffa de la Universitatea de Medicină din Arkansas, coautor al scrisorii.

Consumul masiv de oxalaţi produce calculi renali, ceea ce dăunează rinichilor prin blocajele care apar în fluxul de urină. În cazul acestui pacient, cristalele de oxalat se aflau chiar în interiorul organelor, ceea ce a determinat o reacţie inflamatorie. În timp, această afecţiune duce la leziuni şi la pierderea ţesutului renal. În cele din urmă, pacientul a fost trecut pe dializă şi va avea nevoie de ea toată viaţa.

Medicii spun că acest aport de oxalaţi din ceai a fost subestimat până acum, multe cazuri de insuficienţă renală fiind uneori greu de explicat.
Cum sezonul cald se apropie şi multe persoane consumă ceai cu gheaţă, un avertisment era necesar. De altfel, medicii reamintesc: consumul excesiv din orice aliment este dăunător într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu.

Sursa: NewsDaily.com/ New England Journal of Medicine
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă