În Bulgaria a fost acreditat Centrul NATO pentru Gestionarea Crizelor şi Reacţie la Catastrofe

Bruxelles-ul a acreditat în mod oficial Centrul NATO pentru Gestionarea Crizelor şi Reacţie la Catastrofe, care este amplasat la Sofia, a comunicat Ministerul Apărării al Bulgariei (MO). Odată cu aprobarea oficială de către Consiliul Atlanticului de Nord, centrul a fost activat în calitate de organ militar cu statut internaţional al NATO.
Potrivit Ministerului Apărării al Bulgariei, centrul va asigura sprijin pentru transformarea şi consolidarea capacităţii Alianţei. Acesta nu va fi un organ operativ de acţiune în timp de criză, ci este destinat oferirii de expertiză specializată. Aceasta este prima verigă a Alianţei, care îşi începe activitatea la Sofia. Urmează a fi construită încă una pentru îmbunătăţirea comunicaţiei cu Bruxelles-ul.
Miercuri, primul ministru bulgar a răspuns la o interpelare despre orizontul relaţiilor Bulgariei cu SUA: „Nu vom întrerupe existenţa de baze bulgare sub comandament bulgar, destinate exerciţiilor comune cu SUA”.
Acordul, cu valabilitate de 10 ani, al Bulgariei cu partea americană va expira în anul 2016 şi cele două guverne trebuie să confirme dacă îl vor prelungi sau nu. Din spusele premierului Boiko Borisov nu a fost clar dacă Bulgaria va solicita modificări în acest acord, aşa cum insistă Partidul Socialist Bulgar (n.r.-de opoziţie). Liderul bulgar a dat însă asigurări deputaţilor că, în momentul în care se vor înregistra evoluţii în negocierile cu SUA, îi va înştiinţa personal şi a subliniat că principalul partid de guvernare din Bulgaria, GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) şi partenerii săi de coaliţie au o poziţie clară euroatlantică.

(www.sega.bg-2 aprilie)