Parlamentul de la Chişinău a decis data alegerilor locale

Parlamentul de la Chişinău a decis astăzi că alegerile locale vor avea loc pe 14 iunie. Data propusă iniţial a fost de 7 iunie, dar până la urmă deputaţii au decis să organizeze scrutinul cu o săptămână mai târziu, astfel încât campania electorală să demareze după sărbătorile de Paşte. Potrivit legii, campania electorală începe cu 60 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor. Relatează Mariana Vasilache de la Radio Chişinău.

Reporter: Data alegerilor locale a fost un subiect de dezbatere în ultimele luni la Chişinău, după ce Partidul Liberal Democrat a propus ca acestea să fie organizate în toamnă sau chiar mai târziu, ca până atunci să fie aprobată o reformă teritorial administrativă pentru a reduce numărul de raioane, 32 în prezent, şi cel al primăriilor. Liderul PLDM, Vlad Filat, a anunţat zilele acestea că renunţă la idee din cauza lipsei voinţei politice din partea altor partide pentru a desfăşura reforma respectivă. Ca de obicei principala luptă la alegerile locale se va da pentru Primăria municipiului Chişinău. Actualul primar liberal, Dorin Chirtoacă, a anunţat că va candida pentru al treilea mandat. Unul dintre principalii contracandidaţi ai săi ar putea fi un reprezentat al Partidului Socialişilor. Liderul acestui partid de stânga, Igor Dodon, a mai concurat şi în 2011, atunci când a fost învins la limită de Dorin Chirtoacă.

Un alt candidat al socialiştilor ar putea fi Zenaida Greceanîi, fost premier în anii 2008-2009, şi care a mai candidat odată pentru Primăria Chişinăului în anul 2005, când a învins la alegeri, dar scrutinul nu a fost validat din cauza participării reduse la vot. De asemenea, fostul primar de Chişinău între anii 1995 şi 2005, Serafim Urechean, în prezent preşedintele Curţii de Conturi, a anunţat că ar putea candida independent la aceste alegeri. Ultimele alegeri locale generale au avut loc în Republica Moldova în iunie 2011.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie