Şapte cetăţeni străini adepţi ai ISIS au fost expulzaţi din România

Şapte cetăţeni străini expulzaţi din România, la cererea SRI ai cărui agenţi i-au filat pe cei şapte şi au descoperit că ei sunt adepţi ai Statului Islamic şi reprezintă un veritabil pericol pentru siguranţa ţării. Mai mult, unul dintre ei, un student sirian, era dispus să devină martir. Ce detalii există despre aceste expulzări le-a aflat Gerhard Ernst, corespondent Digi24, în direct acum. Spune-ne ce ştii.

Reporter: Bun găsit. Cei şapte cetăţeni străini au fost filaţi încă din anul 2013. Atunci autorităţile din ţară noastră au aflat că cei şapte sunt adepţi ai unor organziaţii teroriste precum SI sau Al-Qaida. Ştim din cei şapte că unul era student, venise în ţara noastră în anul 2011. Până în anul 2013 nu a fost altceva decât un student al unei facultăţi din Bucureşti. Însă în anul 2013, susţin cei de la SRI, acest tânăr a cunoscut pentru prima oară ce înseamnă SI, ba chiar mai mult, a trecut printr-un proces rapid de radicalizare, astfel încât ajunsese la un moment dat chiar să spună în public că este dispus să devină martir.

Tot din informaţiile pe care le avem de la SRI în primă fază acest tânăr a postat mesaje în mediul on-line prin care făcea reclamă acestor organizaţii teroriste. Ulterior a încercat să strângă noi adepţi, însă pericolul era tocmai, pornea de la faptul că tânărul era dispus să participe într-o acţiune teroristă, era dispus să devină martir. Ştim cu toţii ce înseamnă acest lucru. Ba chiar mai mult, susţin cei de la SRI, acest student pe toată perioada în care a stat el în România, începând cu anul 2013, a ţinut legătura şi cu membri din străinătate ai unor organizaţii teroriste, ni se dă exemplul SI şi Al-Qaida.

Pe de altă parte, celelalte şase persoane care au fost expulzate nu erau, n-au trecut prin acest proces rapid de radicalizare. În primă fază pur şi simplu au cunoscut acest fenomen prin mediul on-line, însă şi ei au ajuns să fie adepţi şi se pregăteau la rândul lor să încerce să convingă şi alţi străini din ţara noastră să devină adepţi ai acestor organizaţii teroriste. Tocmai pentru că siguranţa ţării până la urmă a fost pusă în pericol, cei şapte cetăţeni străini au fost prezentanţi în faţa instanţei. Este vorba de Curtea de Apel din Bucureşti. Iar judecătorii au fost de acord ca aceşti străini să fie expulzaţi din ţara noastră. De exemplu, studentul timp de zece ani nu va mai avea nevoie să intre în România.

Realizator: Mulţumesc.

DIGI 24 – 3 aprilie