Preşedintele rus Vladimir Putin a atins un nou maxim istoric, fiind creditat cu 76% intenţii de vot

A fost dat publicităţii sondajul realizat de Fondul Opinia Publică din Rusia (FOM), conform căruia preşedintele rus Vladimir Putin a atins un nou maxim istoric, fiind creditat cu 76% din intenţiile de vot. Ca urmare, preşedintele Putin ar câştiga în primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 76% din intenţiile de vot. Sociologii ruşi menţionează că ratingul electoral al liderului rus a atins un nou maxim istoric, în perioada 2008-2015. Potrivit sondajului FOM, realizat în perioada 28- 29 martie, 76% dintre cetăţenii ruşi cu drept de vot l-ar vota pe preşedintele rus, Vladimir Putin, dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc duminică, 5 aprilie, în Rusia. Cu o săptămână înainte de realizarea acestui sondaj, Putin era creditat cu 75%, iar în luna ianuarie 2015 cu 70% din intenţiile de vot. Sociologii ruşi au mai precizat că, în anul 2008, preşedintele Putin câştiga în primul tur alegerile prezidenţiale cu 60%. Alţi politicieni ruşi se bucură de o popularitate mult mai scăzută, comparativ cu popularitatea de care se bucură Putin. Conform sondajului FOM, în cazul în care alegerile prezidenţiale ar avea loc duminică, 5 aprilie, în Rusia, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, ar acumula în cadrul scrutinului prezidenţial doar 4% din intenţiile de vot, preşedintele Partidului Comunist din Federaţia Rusă, Ghennadi Ziuganov, ar acumula în cadrul scrutinului prezidenţial 3% din intenţiile de vot, omul de afaceri Mihail Prohorov ar acumula în cadrul scrutinului prezidenţial 1% din intenţiile de vot, în timp ce 8% dintre cetăţenii ruşi cu drept de vot au declarat că nu s-ar prezenta la alegeri, iar 6% au declarat că nu se pot ponunţa. Sondajul FOM a fost realizat în perioada 28-29 martie, în 64 de subiecţi federali (subiect federal – unitate administrativ-teritorială în Federaţia Rusă, din care fac parte regiuni, ţinuturi, republici, oraşe cu statut federal, regiuni autonome şi districte autonome ale Federaţiei Ruse, n.r.), la el au luat parte 3.000 de respondenţi.
Potrivi unui alt sondaj, realizat de Centrul Rus de Sondare a Opiniei Publice, VŢIOM, preşedintele rus, Vladimir Putin, este pentru a 11 oară consecutiv politicianul rus care se bucură de cea mai mare popularitate în rândul cetăţenilor ruşi. Sondajul realizat de Fondul Opinia Publică arată că rata de încredere în preşedintele Putin a atins nivelul de 85%, faţă de 75% în aceeaşi lună a anului trecut. Procentul celor care spuneau că l-ar vota pentru un nou mandat pe Putin era de 45% în 2014, comparativ cu 76% în prezent.
În opinia vicepreşedintelui Dumei de Stat a Rusiei şi secretar al Consiliului General al Partidului Rusia Unită, Serghei Neverov, datele sondajului FOM  denotă faptul că societatea rusă este strâns consolidată în jurul liderului ţării. „Cetăţenii noştri înţeleg cât de important este astăzi să facem faţă şi front comun presiunilor exercitate din exterior, să ne concentrăm pe dezvoltarea ţării, fără să ţinem cont de cei care nu vor să recunoască faptul că Rusia este o ţară puternică şi un partener cu drepturi egale. Cetăţenii îneleg faptul că există un lider puternic care este dispus să apere interesele ţării, suveranitatea şi integritatea ei”, a adăugat Neverov, într-o declaraţie făcută presei de la Moscova.
Ratingul ridicat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a atins un nou maxim istoric din momentul în care liderul rua a fost ales în primul său mandat  prezidenţial trebuie transpus în nişte reforme structurale serioase pentru a da Rusiei un nou impuls de dezvoltare economică, întrucât riscurile cele mai mari la care este expusă Rusia sunt cele din sectorul economic, consideră participanţii unei mese rotunde organizată de Agenţia de presă TASS pe data de 31 martie. Cetătenii ruşi consideră că economia ridică cele mai acute probleme cu care se confruntă Rusia. În pofida unui nivel ridicat de creditare a politicii duse de liderul rus, Rusia are în continuare de soluţionat o serie de probleme. După cum se menţiona într-un raport al Centrului de Studii şi Analiză a Agenţiei de presă TASS, prezentat în cadrul mesei rotunde organizată de această agenţie, Rusia are nevoie în special de a atinge acele obiective care ţin de  reducerea dependenţei de veniturile provenite din sectorul petrol şi gaze şi să-şi dezvolte infrastructura.
Fostul ministru de finanţe Aleksei Kudrin, unul dintre camarazii lui Putin încă din perioada pe când acesta lucra la Primăria oraşului Sankt Petersburg,  consideră că succesul de care liderul rus s-a bucurat în primul mandat în fruntea ţării, atunci când ritrmul de creştere economică atinsese 10%, iar preţul la petrol era de 35 de dolari/barilul, se datora consolidării echipei guvernamentale şi axarea ei pe programul de reforme. Potrivit fostului ministru de finanţe, în total, în perioada 2000 – 2014, Rusia aproape că reuşise să îndeplinească sarcina trasată de preşedintele rus, Vladimir Putin, cea de a dubla PIB-ul, care crescuse în acea perioadă şi ajunsese la 94 la sută. În opinia sa, în momentul de faţă ratigul ridicat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, trebuie folosit pentru efectuarea unei noi etape de reforme economice, pentru a depăşi regresul economic actual.
Participanţii la masă rotundă, organizată de Agenţia de presă TASS, au susţinut de comun acord că preşedintele rus, Vladimir Putin, are sarcina de a relansa reformele. Secretarul Camerei Civice a Federaţiei Ruse Aleksandr Brecealov consideră că la baza acestor refome stă sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Rusia.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, prezent la masa rotundă, a răspuns la apelurile de intensificare a reformelor prin trasarea traiectoriei de creştere economică sigură, pe care de fapt este concentrată activitatea Guvernului Rusiei şi a preşedintelui ţării. Miercuri, la Kremlin, va avea loc o reuniune specială a preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu membrii actualului Guvern al Rusiei, în cadrul căreia va fi examinat anume acest aspect.(Agenţia de presă TASS – 4 aprilie)/vdraguta/menescu