Congresul Diasporei Unioniste la Bucureşti

Congresul Diasporei Unioniste, care şi-a propus să identifice principalele dificultăţi cu care se confruntă românii de pe ambele maluri ale Prutului, a continuat în capitală. Astăzi, delegaţii  au prezentat soluţii pentru susţinerea comunităţilor din afara graniţelor şi au fost formulate propuneri pentru realizarea unirii României cu Republica Moldova.

Reporter: Mugur Mihăiţă – Printre propunerile formulate se numără facilitarea obţinerii cetăţeniei române şi posibilitatea oricărui român să poată primi cartea de identitate sau organizarea unui referendum privind unirea celor două state româneşti. Moderatorul atelierului de lobby pro-unionist, doctorul Dorin Duşceac, spune că alte propuneri comstau în acţiuni prin care cetăţenii statelor Uniunii Europene să afle de la noi istoria, tradiţiile, cultura acestor două state româneşti pentru a susţine şi ei unirea României şi a Republicii Moldova.

Dorin Duşceac: Oamenii deseori nu prea ştiu unde se află Republica Moldova sau nu prea cunosc multe detalii despre viaţa românilor, despre istoria românilor. De aceea este absolut necesar ca să organizăm conferinţe, cursuri de istorie destinate în primul şi în primul rând cetăţenilor originari din aceste ţări. Să vorbim în franceză la Paris, în italiană la Roma, în enghelză la Washington încât impactul acestui mesaj să fie unul cât mai puternic.

Reporter: Delegaţii au mai propus transformarea actualului Departament al românilor de pretutindeni şi a altor structuri similare într-un minister apolitic care să îmbunătăţească legăturile dintre instituţiile statului român şi populaţia care trăieşte dincolo de actualele graniţe. Propunerile formulate astăzi vor fi cumulate, liniile principale vor sta la baza rezoluţiei care va fi adoptată de delegaţi şi care va fi citită mâine în amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 aprilie