Nicio sărbătoare fără ciocolată!

Iubitorii de ciocolată ştiu bine că nu există nicio sărbătoare fără ciocolată. Fiţi siguri că dacă veţi consuma cu moderaţie acest aliment pe bază de cacao, organismul nostru va avea de câştigat.

Ciocolata este bună pentru inimă
Ciocolata este benefică pentru artere şi acest lucru este atribuit polifenolilor şi mai precis flavonoidelor din cacao, cele mai puternice molecule antioxidante.

Ciocolata este bună împotriva cancerului
În plus faţă de polifenoli, ciocolata neagra conţine şi alte molecule antioxidante care întârzie dezvoltarea celulelor canceroase. Prin urmare, ciocolata are unele efecte anti-cancer.

Ciocolata este bună pentru moral
Dacă privim atent compoziţia ciocolatei, aceasta este plină de substanţe interesante, cu efecte asupra stării de spirit.

  • Magneziu de exemplu, are un efect relaxant şi anti-stres. Ciocolata conţine de asemenea, triptofan, un aminoacid, precursor al serotoninei. Acest neurotransmiţător este puternic implicat în reglarea stării de spirit.
  • Ciocolata conţine feniletilamină, o substanţă chimică produsă de creierul nostru atunci când suntem fericiţi sau îndrăgostiţi.
  • Ciocolata conţine sulf, care este bun pentru sănătatea pielii, părului şi unghiilor, este un detoxifiant pentru ficat şi sprijină funcţionarea sănătoasă a pancreasului.Ciocolata conţine complexul de vitamine B, fibre, omega 6, omega 9, zinc, glucide, zaharuri vegetale care sunt utilizate de către organism, imediat, ca aliment pentru creier şi un stabilizator pentru pancreas. Pe scurt, ciocolata are totul pentru a contribui la starea noastră de bine.

Unele concepţii greşite despre ciocolată

  • Ciocolata nu declanşează migrena.
    Desigur, conţine două substanţe tiramină şi feniletilamină care pot declanşa o migrenă, dar cantitatea nu este suficientă numai pentru a provoca o criză de migrenă autentică.
  • Ciocolata nu este cauza apariţiei acneei.
    Cu toate acestea ai grija, zahărul este suspectat că favorizează apariţia acneei. Deci ciocolată da, dar nu cu prea mult zahăr!
  • Ciocolata nu îngraşă dacă……Mănâncă ciocolată cu moderaţie însă! Câteva pătrăţele pe zi nu se vor pune socoteală, însă nu mânca niciodată o ciocolată întreagă! Asta ar duce în timp la nişte pantaloni ceva mai strâmţi! Combină aportul zilnic de ciocolată cu o dietă sănătoasă şi cu exerciţii fizice regulate. Dacă mănânci ce trebuie şi faci sport de trei ori pe săptămână, un pic de ciocolată nu va contribui la asimilarea kilogramelor.

Înlocuieşte celelalte dulciuri pe care obişnuieşti să le mănânci cu ciocolată. De exemplu, dacă desertul tău constă într-o bucată de tort sau un bol cu îngheţată, ar fi bine să schimbi obiceiurile! Optează pentru un pătrăţel-două de ciocolată în schimb. Nu face din beneficiile ciocolatei o scuză pentru a mânca cantităţi mari. Ciocolata îngraşă dacă îi permiţi acest lucru!

Iuliana Gheorghe

Traducere şi adaptare din www.e-sante.fr