Românul răpit în Burkina Faso se află în Mali şi nu este rănit, precizează directorul general Direcţia consulară din MAE, Bogdan Stănescu

Soarta românului răpit ieri în Burkina Faso este neclară. Agenţiile de presă, care citează mililtari cin capitala Ouagadougou nu exclud posibilitatea ca bărbatul, ofiţer de pază la o mină de mangan, să fi fost deja dus de răpitori în statul vecin, în Mali. La Bucureşti, Ministerul de Externe a activat celula de criză.
Potrivit ABC, care citează surse militare din Burkina Faso, românul ar avea şi cetăţenia franceză, o informaţie care nu a fost însă confirmată până acum. Patrula a fost atacată în timpul misiunii de pază de la minele de lângă Tambao, oraş situat foarte aproape de graniţele cu Mali şi Nigeria.
Bogdan Stănescu, director general Direcţia consulară din MAE: „Din ce ştim noi la ora actuală la nivelul celulei de criză, într-adevăr, a fost… a intrat în Mali. Nu ştim în ce zonă din Mali se află acum. Nu e rănit, nu /…/. Ceea ce ştim cu certitudine, că este o grupare locală din acea zonă din Burkina Faso”.
Celula de criză activată la Ministerul de externe de la Bucureşti strânge toate informaţiile disponibile, în funcţie de care va decide paşii următori. Nordul statului Mali este de încă acum trei ani sub controlul unei grupări care are legături cu organizaţia teroristă Al Qaida. Intervenţia de acum doi ani a armatei franceze nu a reuşit să elibereze regiunea, care este în continuare nesigură, în ciuda trupelor ONU de menţinere a păcii staţionate acolo. Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul asupra patrulei din Burkina Faso, primul de acest gen din ultimii zece ani.

TVR 1 (5 aprilie)