Zeci de români cer să fie evacuaţi din Yemen

Zeci de români în mijlocul luptelor din Yemen. Ei au cerut să fie evacuaţi, dar autorităţile române nu au reuşit deocamdată să facă nimic pentru ei.

Reporter: Zeci de români sunt blocaţi în Yemen şi cer disperaţi ajutorul autorităţilor de la Bucureşti. Contactate de România TV, două dintre românce îşi spun povestea. Marilena Neamţu are două fice de 9 ani şi 4 ani. Deja nu mai au curent şi folosesc un generator care nu va mai avea combustibil în curând.

Marilena Neamţu: Am contactat ambasada din Abu Dhabi, dat fiind faptul că noi în Yemen nu avem ambasadă română care să ne reprezinte de mai mult de şapte ani, ne-a propus două variante, mai clar, până acum. A fost o variantă dintr-un oraş care se numeşte Hodeidah şi este la cinci ore de mers cu maşina din oraşul meu. Drumul este foarte periculos. Cinci ore până acolo. Destul de mult. Apoi în Hodeidah noi ştim că aeroportul civil şi aeroportul militar au fost bombardate.

Reporter: O a doua variantă era să ajungă în capitala ţării de unde să fie preluate de un avion algerian. Zborul a fost însă anulat. În urmă cu câteva zile consulul i-a cerut să scrie direct la Ministerul de Externe de la Bucureşti pentru ca oficialii să-şi dea seama de gravitatea situaţiei. În replică, însă, ministrul i-a recomandat să discute cu diplomatul de la Abu Dhabi. În aceeaşi situaţie se află şi Iasmin, femeia medic ginecolog, stă împreună cu mama ei tot româncă şi cu cei trei copii.

Iasmin: Eu am o fetiţă de 9 ani, şi un băieţel de 6 ani, şi am un sugar de 5 luni. Şi este foarte, foarte greu în momentele pe care le trecem acum.

Reporter: Şi ea a luat legătura cu consulul, dar nu a primit nici o soluţie. Ar vrea să fie evacuată din oraşul ei, unde se află un aeroport militar funcţional. La fel ca ele mai sunt zeci de românce care au şi copii în mai multe oraşe yemenite.

ROMÂNIA TV – 4 aprilie