„Ridicarea sancţiunilor impotriva Iranului va aduce pe piaţă cantităţi nesemnificative de petrol” (Serghei Lavrov)

„Petrolul iranian nu fusese retras de pe piaţa petrolului, iar după ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, volumul de petrol pe piaţă nu va creşte semnificativ, în viitorul apropiat”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Potrivit declaraţiilor ministrului rus, nu există niciun fel de sancţiuni internaţionale adoptate de Consiliul de Securitate al ONU la adresa vânzărilor de petrol şi gaze din Iran. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a adăugat că petrolul şi gazele din Iran sunt obiectul unor sancţiuni aplicate de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, precum şi de unii dintre aliaţii acestora cum ar fi Australia. „Chiar şi la aceste sancţiuni, care interzic vânzările de petrol iranian, au fost făcute unele excepţii din partea Chinei, Indiei, şi a altor state. Din câte cunosc, Japonia a ajuns la o înţelegere amiabilă cu SUA să cumpere în continuare aceleaşi cantităţi de petrol de la Iran”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Ministrul a subliniat: „Petrolul iranian nu s-a retras de tot niciodată de pe piaţă şi după cum anunţă experţii internaţionali revenirea sa pe piaţa mondială nu va fi în cantităţi mari, cel puţin în viitorul apropiat. Gazul iranian împotriva căruia nu au fost  impuse restricţii de-a lungul timpului a fost livrat ani la rând în special în Turcia”, a adăugat Lavrov. Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Iranului vor fi ridicate, după semnarea acordului privind programul nuclear iranian.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a mai subliniat că dacă statele membre ale grupului celor şase state vor încălca înţelegerile stabilite, atunci Iranul va întreprinde măsuri şi va reveni la nivelul anterior şi la aceeaşi capacitate a îmbogăţirii uraniului, pe care îl îmbogăţea până în momentul de faţă. Conform Acordului de principiu asupra programului nuclear iranian, convenit joia trecută la Lausanne, între Iran şi cele şase state,   mediatorii internaţionali în dosarul nucelar iranian, SUA, Franţa Marea Britanie, Germania, Rusia şi China, Iranul trebuie să limiteze semnificativ numărul centrifugelor, în schimbul ridicării sancţiunilor economice de către Occident la adresa Teheranului.

www.rosbalt.ru  – 7 aprilie