R. Moldova a vândut arme şi tehnică militară de 483 de mln dolari devansând România, Ungaria sau Iran

De la proclamarea independenţei şi până în prezent Republica Moldova a vândut peste hotare arme şi tehnică militară în valoare de 483 de milioane de dolari, devenind astfel cel de-al 33-lea exportator la nivel global, devansând state ca România, Ungaria sau Iran.
Primele livrări au fost efectuate în anul 1992 şi au continua cu întreruperi până în anul 2011, arată datele Stockholm International Peace Research Institute, citate de www.mold-street.com.
Aproape jumătate din suma totală o reprezintă cele 21 de avioane de tip MIG-29 vândute în anul 1997 Statelor Unite la un preţ de 217 milioane de dolari. Mold-street aminteşte că fostul ministru al apărării Valeriu Pasat a fost condamnat în 2006 pentru această tranzacţie, dar ulterior a fost amnistiat.
Un alt avion de modelul MIG-29 a fost vândut României, iar patru au ajuns în sudul Yemenului. În anii 2000-2010 principala destinaţie a armamentului moldovenesc au fost state din Africa precum Angola, Namibia şi Guineea.
Republica Moldova a procurat de la independenţă încoace armament în valoare de 19 milioane de dolari. Achiziţiile au fost efectuate în perioada anilor 1992-1995 din România şi au inclus transportatoare blindate, tunuri şi aruncătoare de mine.
sursa: radiochisinau.md