Peste 750 de proiecte concureaza in cadrul celei de a IV-a editii a Galei Industriei de Carte din Romania

Dedicata excelentei editoriale, Gala „Bun de Tipar” isi propune sa contribuie deopotriva la promovarea celor mai importante proiecte anuale ale pietei de carte romanesti, cit si la profesionalizarea celor din industria de carte si la cresterea sentimentului de breasla in rindul profesionistilor
 Lista finalistilor celei de a IV-a editii va fi comunicata pe data de 24 aprilie 2015
 Gala de decernare a premiilor: 14 mai 2015, ora 18.00, in Aula Bibliotecii Nationale a Romaniei
 Detalii despre proiect: www.galabundetipar.ro   
 
 
Peste 750 de titluri concureaza la cele 10 premii de excelenta care vor fi inminate pe data de 14 mai 2015, in cadrul celei de a patra editii a Galei Industriei de Carte din Romania „Bun de Tipar”. 
 
La finalul inscrierilor la cea de a IV-a editie a Galei Industriei de Carte din Romania „Bun de Tipar”, a caror prima jurizare a avut loc ieri, 8 aprilie, la Biblioteca Nationala a Romaniei, organizatorii se bucura sa constate o reactie entuziasta din partea tuturor institutiilor ce compun industria autohtona de carte (edituri, librarii, tipografii si biblioteci) – o crestere cu peste 15% a numarului de participanti in competitie, anul acesta fata de editia din 2014. 
 
„Iata-ne ajunsi si la editia a IV-a, in ciuda dificultatilor care par sa nu tina seama de impactul pozitiv al proiectului. Multumim tuturor participantilor la editia de anul acesta, pentru gestul solidar de a credita acest demers, un demers menit sa produca un moment bucurie si normalitate in lumea cartii. Multumiri membrilor juriului de anul acesta care au acceptat cu entuziasm sa faca parte din echipa de acest an. Faptul ca, si la aceasta editie, in cuda tuturor statisticilor pesimiste privind lumea cartii, avem in lista candidati la sectiunea „Best New Entry» ne incurajeaza!” (Organizatorii)
 
Ca si la editiile anterioare, categoria care detine recordul in ceea ce priveste numarul de proiecte inscrise in concurs este cea dedicata traducerilor: peste 200 de aplicatii.
Recordul in ceea ce priveste cresterea numarului de aplicatii vine din zona „Cel mai bun redactor / ingrijitor de editie”, unde numarul proiectelor inscrise in competitie anul acesta este triplu fata de cel al aplicatiilor depuse anul trecut. De asemenea, si la categoria „Cea mai buna biblioteca a anului” putem remarca o crestere a numarului de proiecte inscrise in concurs, cu aproximativ 30%. O crestere semnificativa s-a putut observa si in ceea ce priveste numarul candidatilor care concureaza pentru prima data la Gala Industriei de Carte din Romania „Bun de Tipar”, cu o crestere de peste 20%.
 
Urmatoarea etapa de jurizare va avea loc pe 22 aprilie, cind juriul va decide lista finalistilor. Stabilirea cistigatorilor va avea loc la inceputul lunii mai, iar ceremonia de decernare a celor 10 premii de excelenta va avea loc pe 14 mai, incepind cu ora 18.00, in cadrul unui eveniment premium, organizat in Aula Bibliotecii Nationale a Romaniei, inregistrat de televiziunea publica si transmis (o selectie) pe TVR 1, in weekendul de dupa desemnarea laureatilor celei de a III-a editii a Galei Industriei de Carte din Romania „Bun de Tipar”.
 
Juriul editiei din acest an este format din: MIRCEA VASILESCU (presedinte) – eseist, critic, istoric literar, jurnalist, profesor dr. al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti, redactor-sef al saptaminalului Dilema Veche; SIMONA KESSLER – agent literar, „Simona Kessler Copyright International Agency”; COSMIN CIOTLOS – critic literar (Romania literara), asistent dr. al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti; LUCA NICULESCU – unul dintre cei mai apreciati jurnalisti romani de astazi, redactor-sef al RFI Romanias OANA-VALENTINA SUCIU– lector dr. Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti; VICTORIA PATRASCU – autoare de carti pentru copii, foarte activa in promovarea lecturii in rindul scolarilor, preocupata sa sustina ilustratia de carte romaneasca; CARMEN APETREI – lector univ. dr, director Departament Grafica al Facultatii de Arte Plastice din cadrul Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti; CRISTINA FOARFA – editor coordonator Bookaholic, specialista in comunicare digitala; TUDOR CRETU – directorul Bibliotecii Judetene Timis, scriitor si DANIEL VOINEA – Brand Manager Carturesti.
 
La editia de anul acesta, inscrierea proiectelor in competitie a avut loc in perioada 3 martie-4 aprilie 2015.
„Bun de Tipar. Gala Industriei de Carte din Romania” isi propune sa marcheze reusitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a atrage atentia publicului asupra celor mai bune produse editoriale romanesti, in contextul in care se vorbeste tot mai mult de o criza a lecturii, a cartii sau a literaturii de calitate. 
Profesionisti ai cartii – editori, autori, traducatori, graficieni, tipografi, librari sau bibliotecari – vor avea ocazia sa se bucure de recunoasterea colegilor de breasla si a publicului in aceasta gala dedicata excelentei editoriale.
 
Gala „Bun de Tipar” este organizata de Asociatia Headsome Communication si Asociatia Editorilor din Romania (AER), in parteneriat cu Dacia, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Bibliotecii Nationale a Romaniei si al Institutului Cultural Roman. Parteneri: Dacia, Printescu, Samburesti, Aqua Carpatica. Co-producator: TVR 1. Sponsor al evenimentului: Banca Transilvania.