Exerciţii militare ale noii structuri NATO în Olanda

Săptămâna viitoare vor avea loc exerciţii militare NATO în Olanda, la care participă inclusiv avioane F-15 americane. Săptămâna aceasta, NATO şi-a testat pentru prima dată noile trupe de reacţie foarte rapidă, care trebuie să fie gata să intervină în 48 de ore. Exerciţiile se vor o avertizare la adresa Rusiei.
Corespondenţă din Olanda – Reporter: Claudia Marcu – Peste o mie de militari din Olanda, Germania şi Norvegia au participat zilele acestea la primele exerciţii ale noii structuri NATO, Forţa de Reacţie Foarte Rapidă, care în 48 de ore trebuie să fie gata să intervină în estul Europei dacă Rusia va ataca un stat membru NATO. Exerciţiile au avut loc la baza militară din Eindhoven. Un exerciţiu asemănător este programat pentru luna iunie în Polonia, de asemenea cu militari din Olanda, Germania şi Norvegia. Ultimele exerciţii vor avea lor în octombrie şi noiembrie în Italia, Portugalia şi Spania, la care vor participa aproximativ 25.000 de militari. Trupele terestre sunt susţinute de unităţi de operaţiuni speciale, flota aeriană şi maritimă. La sfârşitul săptămânii trecute 12 avioane F-15 americane au fost aduse la baza militară din Leeuwarden, în Olanda.  Primele exerciţii au fost făcute împreună cu avioanele olandeze F-16. Săptămâna viitoare însă, tot în Olanda începe „Exercise Frisian Flag”, operaţiune de amploare cu avioane militare din Finlanda, Germania, Spania şi Polonia.
„Angajamentul nostru faţă de aliaţii NATO este foarte important. Noi, ca militari, luăm în calcul toate ameninţările şi ne pregătim în consecinţă, pentru a asigura cel mai înalt nivel de securitate” – a declarat unul dintre piloţii americani presei olandeze.
Avioanele F-15 şi F-16 exersează deasupra Mării Nordului. Dacă aceste exerciţii îi vor impresiona pe ruşi rămâne de văzut” – spune colonelul Gerbe Verhaaf de la baza militară din Leeuwarden.
Gerbe Verhaaf: Faptul că americanii sunt aici este un lucru deosebit. Nu s-a întâmplat foarte des până acum. Cu ce efect, rămâne de văzut.
Reporter: Operaţiunea se va desfăşura din 13 până pe 24 aprilie. Ideea unei forţe de reacţie foarte rapidă a NATO a apărut imediat după anexarea Crimeii de către Rusia. Cele mai îngrijorate de atitudinea Rusiei rămân statele baltice, dar nu sunt singurele.