NexT prezintă la ICR scurtmetraje premiate în festivaluri sau nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA)

Cele mai bune scurtmetraje europene, premiate în marile festivaluri și nominalizate în 2014 la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) pot fi vizionate în premieră la București, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), joi, 16 aprilie 2015 , de la ora 18.00, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT .

În programul inițiat de EFA – „Short Matters!“ – se află și multipremiatul The Chicken (Puiul), r. Una Gunjak, selecționat la Cannes, în Semaine de la Critique, și recompensat cu peste 25 de distincții. Este drama emoționantă a unei fetițe și a mamei ei, în Sarajevo anului 1993.

Pride (Onoare), r. Pavel Vesnakov, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014, cel mai important festival de scurtmetraje, redă confruntarea dintre un bunic, fost general, și nepotul homosexual; documentarul Shipwreck (Naufragiu), r. Morgan Knibbe, premiat la Locarno, surprinde urmele coșmarului din portul Lampedusa, când 360 de imigranți africani au murit înecați; comedia neagră animată The Missing Scarf (Eșarfa care lipsește), r. Eoin Duffy , s-a aflat și pe lista scurtă la Oscar, iar surprinzătorul Taprobana, r. Gabriel Abrantes vine de la Berlinale.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT   va avea loc între 15 şi 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, în Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Cărturești, Garajul Ciclop din București. Iniţiat în memoria a doi cineaşti talentaţi, regizorul Cristian Nemescu şi sound designer-ul Andrei Toncu, NexT continuă să descopere voci şi viziuni noi în cinema.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român şi al Programului Europa Creativă – Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.