Rusia este pregătită pentru „Turkish Stream”, a spus Aleksei Miller, şeful „Gazprom”

„Gazprom” este pregătit să lucreze la construirea „Turkish Stream”, însă conform regulilor pieţii în cadrul celui de al Treilea pachet de energie, a spus şeful „Gazprom”, Aleksei Miller, la o şedinţă desfăşurată la Berlin a „Clubului de la Valdai”, a transmis ITAR-TASS.

Clubul de la Valdai adună experţi internaţionali în politica Rusiei, care începând cu anul 2004 se întrunesc în fiecare an.

La 1 decembrie anul trecut, „Gazprom” a semnat cu compania turcă „Botaş” un meomorandum de colaborare pentru construirea unei conducte de gaz din Rusia până în Turcia, pe fundul Mării Negre, cu o capacitate de 63 de miliarde m.c. gaz, 50 de miliarde din aceştia urmând a fi livraţi unui nou hub de gaz, la frontiera turco-elenă. Conducta urmează a fi construită de compania „Gazprom Russkaia”. „Turkish Stream” va fi alternativa proiectului oprit „South Stream”.

Aleksei Miller a prognozat o creştere a preţului gazului la finele anului 2015. Situaţia pieţelor asiatice va deveni în cel mai apropiat timp factor de bază al formării preţului gazului pe piaţa europeană, a opinat Miller. Potrivit lui Aleksei Miller, dacă se doreşte nivelarea preţurilor gazului rus pentru toate statele europene, atunci nivelul său se va stabili la limita superioară. Dar „Gazprom” este pregătit să colaboreze cu Comisia Europeană în toate modelele, inclusiv în acela al Uniunii Europene a Gazului, dar şi asupra regulilor pieţii europene.

„Vectorul de mişcare este dinspre strategia europeană spre strategia euro-asiatică”, a anunţat Aleksei Miller direcţia în viitor a companiei sale.

www.presa.bg – 13 aprilie