Distrugătorul american „USS Jason Dunham” a părăsit apele Mării Negre

Distrugătorul american „USS Jason Dunham” a luat parte la manevrele maritime care au avut loc în cadrul operaţiunii „Fermitate atlantică”. După terminarea aplicaţiilor comune cu aliaţii din NATO, nava a părăsit apele Mării Negre, a anunţat, pe 15 aprilie, comandamentul Flotei a VI-a a Marinei Militare din SUA. La aceste aplicaţii, au participat navele forţelor militare maritime din Bulgaria, România şi Turcia. „Lucrând împreună cu aliații noștri din NATO în Marea Neagră, am reconfirmat sprijinul reciproc nepreţuit în ce priveşte îmbunătățirea interacțiunii dintre unitățile noastre”, se arată în comunicatul Flotei a VI-a.
Manevrele au avut ca scop să demonstreze angajamentul Statelor Unite ale Americii de a interacţiona cu aliaţii pentru asigurarea securităţii şi capacităţii de luptă, pentru consolidarea păcii şi a stabilităţii aliaţilor şi partenerilor NATO din regiune.
Aplicaţiile s-au derulat în cadrul operaţiunii „Fermitate atlantică” (Atlantic Resolve) şi au avut ca obiectiv principal fortificarea securităţii ţărilor membre în Alianţa Nord-Atlantică, ţinând seama de situaţia din jurul Ucrainei.
În luna martie, au intrat în Marea Neagră 6 nave de război ale NATO. Ele s-au aflat acolo la invitaţia guvernelor din România, Bulgaria şi Turcia, pentru efectuarea unor manevre programate, pentru aplicaţii colective şi pentru manevre de intrare în porturile celor trei state. Grupul de nave a cuprins crucișătorul american Vicksburg, patru fregate – „Turgut Reis” din Turcia, „Aliseo” din Italia, „Fredericton” din Canada şi „Regina Maria” din România, ajutate de nava germană „Spessart” pentru logistică.
Alexandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Federaţia Rusă, a calificat intrarea navelor de război americane în Marea Neagră drept „un semnal de alarmă”. „În ceea ce privește venirea navelor, eu aş considera că este un semnal de alarmă extremă, o idee provocatoare, care nu contribuie cu absolut nimic la stabilitatea şi încrederea în faptul că procesul de pace din Ucraina se va accelera”, a spus Alexandr Lukaşevici. „Comandamentul militar ar trebui să conştientizeze faptul că  astfel de acțiuni provocatoare pot avea consecințe grave pentru cursul de soluționare a acestui conflict,”  a precizat diplomatul rus.

(www.tass.ru/politika – 15 aprilie)