Proiectul prin care ANAF va putea suspenda activitatea firmelor, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor

Proiectul care stabileşte condiţiile în care Fiscul va putea suspenda activitatea firmelor găsite cu nereguli este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe. Potrivit actului normativ, activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferenţa de bani găsită în plus sau în minus va fi de peste 300 de lei. În plus, viitorul act normativ defineşte bacşişul şi introduce justificarea sa printr-un bon fiscal distinct.
Proiectul prevede eliberarea unui bon fiscal separat pentru bacşiş, prin care se înţelege orice sumă de bani oferită de client în plus faţă de contravaloarea bunurilor sau serviciilor cumpărate. Firmele urmează sa aleagă dac sumele suplimentare vor fi distribuite salariaţilor sau contabilizate ca profit, însă, în ambele cazuri, se va încasa impozit. Se interzice firmelor să condiţioneze prestarea de servicii de acordare a bacşişului şi se introduce obligaţia întocmirii unui registru de bani personali în care să fie înregistrate sumele pe care angajaţii le deţin la începerea programului de lucru. Odată reglementate aceste probleme, proiectul introduce o serie de sancţinuni în cazul în care, la verificăriel ANAF, se constată sume neînscrise în contabilitate. Astfel, pentru diferenţele până la 1% din banii din casă, dar nu mai mult de o sută de lei se aplică avertisment, în timp ce peste 1%, dar mai puţin de o sută de lei se sancţionează cu o amendă între 2000 şi 5000 de lei. Sancţiunile cresc gradual, astfel că pentru o diferenţă de peste o mie de lei şi peste 1% se poate ajunge la o amendă de 30000 de lei şi suspendarea pentru 30 de zile a activităţii de la a doua abatere, într-un interval de doi ani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 aprilie