Revista presei internaţionale – 18 aprilie 2015

În preajma alegerilor generale din Marea Britanie, lupta politică dintre cele două partide, Conservator şi Laburist, este strânsă. „Cu trei săptămâni înaintea alegerilor, prognozele în legătură cu structura Parlamentului arată că niciun partid nu va deţine majoritatea şi orice alianţă poate fi posibilă” – scrie „The Guardian”. „Premierul britanic, David Cameron” – consemnează „The Times” – a avertizat că o victorie la urne a coaliţiei electorale între Partidul Laburist şi Partidul Naţional Scoţian nu ar avea alt rezultat decât o creştere a împrumuturilor şi a taxelor. Pe de altă parte, liderul laburist, Ed Miliband, a declarat – potivit ziarului „The Telegraph” – că nu respinge o coaliţie de guvernare cu partidul scoţian, dar, după părerea lui, este prematur să se facă speculaţii în legătură cu viitoarele coaliţii.
Presa internaţională dedică ample comentarii şi analize situaţiei din Ucraina şi implicaţiilor sale. Prezenţa militarilor NATO în această ţară, cu scopul de a intrui şi de a acorda asistenţă forţelor ucrainene, a nemulţumit Kremlinul. „Russia Today” reţine declaraţiile purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov: „Prezenţa instructorilor străini în Ucraina, unde conflictul intern din estul ţării a rămas nesoluţionat şi unde sunt probleme cu implementarea Acordului de la Minsk, destabilizează situaţia şi creează un mediu propice accentuării conflictului„, a declarat Dmitri Peskov, citat de publicaţia rusă.
Presa franceză publică mai multe articile cu prilejul împlinirii a trei ani de mandat prezidenţial ai lui François Hollande. „La trei ani de la câştigarea alegerilor” – scrie ziarul „Le Figaro” – „79% dintre francezi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de acţiunile preşedintelui Hollande, în timp ce 20% se declară mulţumiţi„.
Am reţinut o notă publicată în ziarul polonez „Gazeta Wyborcza”. Este vorba de unele penitenciare din Finalnda. „În Kerava, în sudul Finalndei, este o închisoare deschisă, fără gratii, fără lacăte şi uniforme. Deţinuţii sunt ocupaţi cu creşterea legumelor, a iepurilor şi a oilor. Dacă vor să înveţe, o pot face la universitatea locală. Salariul unui deţinut este de opt dolari pe oră, el are telefon celular şi poate să meargă la cumpărături la magazinul din localitate. Un deţinut a declarat că, dacă cineva vrea să fugă, o poate face dar, dacă e prins, va fi încarcerat într-o închisoare normală. Se pare că numărul evadaţilor este foarte mic. În plus” – scrie ziarul polonez -, „închisorile deschise sunt mult mai ieftin de întreţinut decât penitenciarele tradiţionale. Nu trebuie plătit pentru sistemele suplimentare de pază, nici nu e necesar personal de pază. Costul întreţinerii închisorii scade cu până la 30%„.

Magda Baciu