DAILY MIRROR: Indignare: Farage susţine că salariul minim (mărit) îi va atrage pe români

Nigel Farage a stârnit indignare atacând planurile de creştere a salariului minim – şi pentru a fi spus că acest demers ar alimenta amploarea valului de imigranţi români. Liderul UKIP a exclus îmbunătăţirea vieţii a milioane de britanici prin mărirea cu 6,50 de lire tariful orei de lucru. Secretarul general TUC Frances O’Grady l-a acuzat pe Farage că ar fi „analfabet economic”. „Vrea cu adevărat să fie cunoscut ca un campion al remunerării sărăciei? Economia noastră are nevoie de o creştere puternică a salariilor pentru a se dezvolta, nu de o cursă în jos”, a spus ea şi a adăugat: „Plafonarea salariului minim ar scădea veniturile pentru lucrătorii cu salarii mici. A le oferi şefilor răi o scuză pentru a drămui salariile şi a exploata personalul este ultimul lucru de care avem nevoie”. Criticile au venit după ce Farage a declarat că o creştere salarială, care ar fi un mare ajutor pentru lucrători cum ar fi îngrijitorii, nu ar face decât să îi încurajeze pe est-europeni să vină aici pentru a căuta de lucru.

Fostul membru al Partidului Conservator a spus: „Dacă ar creşte salariul minim, ar putea de fapt chiar atrage mai multă forţă de muncă migrantă. Nu uitaţi, salariul minim din Marea Britanie este acum de nouă ori mai mare decât în România. Dacă-l creştem, mai mulţi oameni ar dori să vină. Vreau să văd cum va regla piaţa acest lucru”.
Susţinându-şi idolul conservator, pe Margaret Thatcher, Farage a pretins că un mod mai bun de a stimula salariile ar fi împiedicarea străinilor de a concura pentru locurile de muncă din Marea Britanie. El a spus: „Răspunsul este o piaţă a muncii în care angajatorii trebuie de fapt să plătească un pic mai mult [prin limitarea aprovizionării]”. Farage, i-a insultat şi pe tinerii britanici, spunând că unii sunt prea leneşi ca să obţină un loc de muncă. Dar el a respins argumentele potrivit cărora străinii vin aici pentru că lucrătorii autohtoni nu sunt dispuşi să facă unele munci. Farage a spus: „Da, unii dintre tinerii noştri sunt leneşi şi fără speranţă. Dar circul în toată ţara şi întâlnesc o mulţime de tineri care vor să lucreze şi nu găsesc unde”. Umunna a spus: „Nigel Farage este mai conservator decât conservatorii. El apără câţiva privilegiaţi în dauna familiilor harnice. El vrea să reducă impozitele pentru milionari şi, acum ştim, nu va face nimic pentru a ajuta creşterea salariilor”. Laburiştii intenţionează să mărească costul minim pe oră la 8 lire sterline din octombrie 2019, în cazul în care câştigă alegerile. Liderul Partidului, Ed Miliband, va dezvălui propuneri pentru a crea un organism pentru combaterea celor care exploatează lucrătorii străini. El va spune că planurile lui vor proteja salariile lucrătorilor britanici „de a fi subminate de migranţi furaţi de şefi lacomi care plătesc mai puţin decât salariul minim legal”. Miliband va spune: „Nu este doar rău pentru acei oameni afectaţi în mod direct, dar reduce standardele pentru toată lumea, pentru angajaţii locali, şi face viaţa mai grea pentru angajatorii responsabili. Este o epidemie de exploatare care va lua sfârşit”.

Miliband va adăuga: „Va fi o unitate de cel puţin 100 de ofiţeri care vor avea o supra-misiune – de a opri abuzul care sărăceşte familiile harnice din Marea Britanie”. În campania electorală, Miliband va ataca şi tratamentul prost al lucrătorilor străini. El va evidenţia că există „oameni care trăiesc în condiţiil îngrozitoare, înghesuiţi, dormind 20 într-o casă”. Miliband va spune că aceşti lucrători sunt plătiţi cu mult sub salariul minim efectiv. El va cere, de asemenea, ca toată lumea care locuieşte în Marea Britanie să fie în măsură să vorbească limba engleză. Miliband le va spune suporterilor: „Ar trebui să ne aşteptăm la asta de la toţi cei care vin aici, mai ales cele în serviciile publice. Şi nicăieri nu este mai adevărat ca în NHS. În viitor, tuturor cadrelor medicale li se va cere să vorbească limba engleză la un nivel îndeanjuns de bun ca să poată îngriji în mod eficient pacienţii”.

DAILY MIRROR (Marea Britanie) – 18 aprilie 2015

Traducerea: Cristina Zaharia