Miniştrii europeni de externe şi cei de interne au luat decizii politice majore legate de fenomenul migraţiei şi azil

Miniştrii europeni de externe şi de interne au stabilit, ieri, un set de zece măsuri legate de politica de migraţie şi azil pentru a preveni noi tragedii, precum cea de duminică. Acestea includ confiscarea şi distrugerea ambarcaţiunilor folosite de traficanţi pentru a-i transporta pe imigranţi. Subiectul va fi dezbătut şi mâine, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului European.
Miniştrii europeni au luat decizii politice majore legate de fenomenul migraţiei şi de tragediile din Marea Mediterană. Între acestea se află confiscarea şi distrugerea acelor ambarcaţiuni folosite de traficanţi pentru a-i transporta pe imigranţii din nordul Africii care fug din zonele de conflict.
Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migraţie şi afaceri interne: Este o operaţiune militară, cât şi civilă. A fost luată astăzi decizia politică, şi misiunea are nevoie de un mandat oferit de către statele membre.
Reporter: Planul în 10 puncte se mai referă şi la o cooperare strânsă între EUROPOL, FRONTEX şi EUROJUST, pentru a colecta informaţiile legate de modul în care operează traficanţii de persoane. În acelaşi timp se doreşte amprentarea tuturor imigranţilor sosiţi în Europa, misiuni ale echipelor Biroului European pentru Azil în Italia şi Grecia, două state care se confruntă cu un număr mare de imigranţi, dar şi o repartizare echitabilă a acestora între statele membre.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 aprilie