Miniştrii europeni de externe şi cei de interne au luat decizii politice majore legate de fenomenul migraţiei şi azil

Pentru a preveni noi tragedii în Marea Mediterană, joi a fost convocată o reuniune de urgenţă a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.
Miniştrii europeni de externe şi cei de interne au luat unele decizii politice majore legate de fenomenul migraţiei şi de combatere a tragediilor din Marea Mediterană. Între acestea se află confiscarea şi distrugerea acelor ambarcaţiuni folosite de traficanţii de persoane pentru a-i transporta pe imigranţii din nordul Africii care fug din zonele de conflict.
Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migraţie şi afaceri interne: Este o operaţiune militară cât şi civilă. A fost luată decizia politică, şi misiunea are nevoie acum de un mandat oferit de către statele membre.
Reporter: Avramopoulos a dat exemplul misiunii Uniunii Europene Atalanta din Somalia, o misiune împotriva pirateriei şi traficanţilor de pe mare. Planul în 10 puncte decis astăzi se referă şi la o cooperare strânsă între EUROPOL, FRONTEX şi EUROJUST, ca instituţii europene pentru a colecta informaţiile privind modul în care operează traficanţii de persoane. În acelaşi timp, se doreşte amprentarea tuturor imigranţilor sosiţi în Europa, statele membre urmând fiecare să facă acest lucru. Uniunea Europeană va lua în considerare opţiunile pentru un mecanism de relocare de urgenţă a migranţilor. În acelaşi timp, Blocul comunitar va crea un nou program de expulzare rapidă pentru imigranţii ilegali. Vor fi stabilite misiuni ale echipelor Biroului European pentru Azil în Italia şi Grecia, ţări care se confruntă cu un număr mare al imigranţilor, dar şi o repartizare echitabilă a acestora între statele membre. În acelaşi timp, europenii cred că este necesară şi colaborarea cu state terţe din afara Uniunii. Comisia Europeană va lansa un proiect pilot cu privire la reinstalarea refugiaţilor în Uniunea Europeană.
De amintit că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că deciziile luate de miniştrii europeni vor fi analizate de către şefii de stat şi de guvern joi, la Bruxelles, şi vor decide cum pot opri traficanţii de persoane care pun în pericol viaţa imigranţilor, cum pot salvaţi aceştia şi cum vor ajuta mai bine statele membre cele mai afectate de acest fenomen. Reuniunea s-a fost solicitată de urgenţă de către premierul italian Matteo Renzi, a cărui ţară se confruntă cu această problemă gravă şi care a cerut în nenumărate rânduri o responsabilitate comună a tuturor statelor membre în această privinţă. De aceeaşi părere este şi ministrul român de externe Bogdan Aurescu, care a participat la reuniunea de la Luxembourg. Şeful diplomaţiei române spune că este nevoie de un răspuns comun european adecvat, menţionând în acest context contribuţia deja substanţială a României la operaţiunile Agenţiei Europene FRONTEX: locul I în privinţa zilelor de desfăşurare, locul II în privinţa experţilor şi locul IX în privinţa echipamentelor care poate, în opinia ministrului român de externe, juca un rol important în formularea răspunsului la aceste provocări.
*
Realizator: Miniştrii de externe europeni au discutat şi despre evoluţiile îngrijorătoare din Yemen pe fondul redeschiderii conflictului confesional între comunitatea sunită şi cea şiită, iar ministrul român de externe Bogdan Aurescu a subliniat importanţa intensificării eforturilor pe palierul umanitar în contextul în care situaţia din teren şi numărul victimelor din rândul populaţiei civile ameninţă să se deterioreze rapid.
Într-un comunicat de presă, MAE anunţă că a luat măsuri complexe pentru evacuarea din Yemen a propriilor cetăţeni şi a familiilor lor. În acest context, relansarea procesului politic este singura opţiune ce poate garanta soluţionarea durabilă a crizei şi evitarea unor crize umanitare de proporţii, anunţă diplomaţia română.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI