CEDO a condamnat Rusia să plătească 40.000 de euro familiei unui tânăr din Republica Moldova care a fost ucis în 2012 de un militar rus

CEDO a condamnat, astăzi, Federaţia Rusă să plătească 40.000 de euro familiei unui tânăr din Republica Moldova care a fost ucis în 2012 de un militar rus. Tânărul încerca să traverseze un pod de pe Nistru.
Vadim Pisari a fost împuşcat în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012, după ce a refuzat să oprească la somaţia militarilor ruşi din forţele de menţinere a păcii amplasate în zona de demarcaţie dintre teritoriul controlat de Chişinău şi regiunea separatistă transnistreană. Podul este traversat frecvent de persoane  care locuiesc în zonă. Militarul care l-a ucis pe Vladimir Pisari a fost transferat şi, ulterior, achitat de autorităţile ţării sale. Acest caz, la fel ca şi cel care a avut loc în ianuarie, în Armenia, unde o familie întreagă a fost ucisă de un militar rus readuce în discuţii prezenţa militară rusească în zonele de conflict din fostele republici sovietice – susţine avocatul Alexandru Postică.
Este prima întrevedere în acest format, după o pauză de peste jumătate de an, la care va fi discutată posibilitatea reluării negocierilor între Chişinăuşi Tiraspol. Formatul de negocieri 5 + 2 inlcude Chişinăul şi Tiraspolul, ca părţi implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE, ca mediatori, şi Uniunea Europeană şi SUA, ca observatori.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 aprilie)