Guvernul urmează să ia în discuţie un proiect de ordonanţă care să reglementeze din punct de vedere fiscal situaţia aşa-numitului bacşiş

Guvernul urmează să ia în discuţie, în şedinţa de astăzi, un proiect de ordonanţă care să reglementeze din punct de vedere fiscal situaţia aşa-numitului bacşiş. Petruţa Obrejan a consultat proiectul şi relatează.

Reporter: Proiectul prevede eliberarea unui bon fiscal separat pentru bacşiş, prin care se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de către client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor sau serviciilor cumpărate. Firmele urmează să aleagă dacă sumele suplimentare vor fi distribuite salariaţilor sau contabilizate ca profit, însă în ambele cazuri se va încasa impozit. Se interzice firmelor să condiţioneze prestarea de servicii de acordare a bacşişului şi se introduce obligaţia întocmirii unui registru de bani personali în care să fie înregistrate sumele pe care angajaţii le deţin la începerea programului de lucru.

Proiectul introduce o serie de sancţiuni în cazul în care, la verificările ANAF, se constată sume neînscrise în contabilitate. Astfel, pentru diferenţele până la un procent din banii din casă, dar nu mai mult de 100 de lei, se aplică avertisment, în timp ce peste un procent, dar mai puţin de 100 de lei, se va sancţiona cu o amendă între 2.000 şi 5.000 de lei. Sancţiunile cresc gradual, astfel că pentru o diferenţă de peste 1.000 de lei şi peste un procent se poate ajunge şi la o amendă de 30.000 de lei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie