Ziua Forţelor Terestre, sărbătorită la Bucureşti printr-o serie de manifestări publice

Ziua Forţelor Terestre va fi sărbătorită astăzi şi mâine în Bucureşti printr-o serie de manifestări publice organizate de Statul Major al Forţelor Terestre. Sunt programate depuneri de coroane de flori, decorarea Drapelului de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre, o expoziţie sau evenimente educative. Şi-au anunţat prezenţa Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa şi viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. Mâine seară se va desfăşura retragerea cu torţe, de la Cercul Militar Naţională până la sediul Statului Major al Forţelor Terestre.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie

*

Discurs al ministrului apărării, Mircea Duşa, la Ziua Forţelor Terestre

Realizator: Mergem acum să-l ascultăm pe ministru apărării, Mircea Duşa.

Mircea Duşa: /…/ cea mai importantă categorie de forţe din structura Armatei Române. Bazele constituirii moderne a forţelor terestre pot fi plasate în timp în cea de-a doua jumătate a secolului XIX, ca urmare a procesului revoluţionar de la 1848, a făuririi statului român modern prin unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii militare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Începând din anul 1991 forţele terestre române sunt angajate în afara… în îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii cu o gamă complexă de misiuni, operaţii şi complexităţi deosebite. Angajarea forţelor terestre în misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional s-a făcut în mod gradual începând cu ’91 şi continuă şi în prezent pe trei continente sub mandat ONU, OSCE sau sub comanda NATO sau UE.

În etapa actuală forţele terestre continuă o componentă importantă a securităţii României prin relevanţa misiunilor acestora pentru nevoile de securitate a ţării, care sunt nemijlocit legate de capacitatea lor intrinsecă de a acţiona în toată gama de operaţiuni militare. Menţinerea capacităţii de luptă a acestei forţe în prezent şi viitor, simultan cu transformarea sa într-o forţă militară pentru secolul XXI cere un efort cumulativ pe termen lung de timp şi resurse. Fie că vorbim de cavalerie, de infanterie, de Vânători de Munte, de comunicaţii, de geniu sau de paraşutişti, toate aceste specialităţi fac parte din forţele terestre române şi reprezintă un organism militar modern cu capacitate operaţională similară forţelor terestre din armatele ţărilor europene avansate din punct de vedere militar, flexibile şi suple, dinamice, care pot să îndeplinească orice misiune. Integrarea ţării noastre în NATO şi în Uniunea Europeană ne oferă şansa de a fi parte a celei mai importante forţe din lume, dar şi obligaţia de a edifica o armată puternică şi flexibilă. Se cuvine să amintim că partea cea mai mare a militarilor care au participat la misiuni în punctele fierbinţi ale globului sunt de la forţele terestre.

Aşa după cum ştiţi, peste 40 de mii de militari au fost rotiţi în teatrele de operaţii, majoritatea sunt de la forţele terestre şi chiar astăzi, în zi de sărbătoare, şi mâine şi în această săptămână mulţi militari de la forţele terestre se află în misiuni, fie că este vorba de misiuni interne sau de misiuni în teatrele de operaţii. Aşa după cum ştiţi, peste 1.500 de militari de la forţele terestre participă la exerciţiul comun cu forţele NATO din poligonul Smârdan. Alţi 150 de militari se află la un exerciţiu tot organizat de NATO în Germania şi 650 de militari români se află în teatrele de operaţii în Afganistan, acolo unde asigură protecţia forţei pe aeroportul Kandahar. Datorită sacrificiilor lor, care în câteva rânduri a fost chiar sacrificiul suprem, ţara noastră este considerată ca un partener important şi de nădejde în cadrul structurilor NATO. Astăzi este ziua lor şi merită respectul şi preţuirea noastră. Nu întâmplător ne-am adunat aici, în faţa monumentului eroilor militari căzuţi în misiunile, în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României pentru a-i cinsti pe eroii noştri, pentru a-i cinsti pe cei care s-au jertfit pentru ţară.

Am depus astăzi coroane de flori în semn pios de omagiu ostaşilor care şi-au dat viaţa şi în numele celor care pentru ţară au făcut sacrificiul suprem. Ei sunt exemple care ne călăuzesc şi ne inspiră pe noi, cei care am rămas, pentru a le duce mai departe lupta. Sunt mărturii ale curajului şi spiritului de sacrificiu. Am fost foarte emoţionat să pot înmâna astăzi noile grade soţiilor eroilor noştri, precum şi militarilor răniţi în semn de recunoştinţă şi preţuire. Astfel, le arătăm acestor oameni că nu sunt singuri, că pentru noi solidaritatea nu este o vorbă de complezenţă, că atunci când vorbim despre Armata Română ca despre o mare familie ei sunt membri ai acestei importante familii. Şi tot ca un gest simbolic mi s-a părut important să decorăm drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Terestre pentru misiunile pe care le-au îndeplinit şi urmează să le îndeplinească pe linia securităţii naţionale.

În luna aprilie am intrat în cel de-al doilea deceniu al României ca ţară NATO. Acest moment ne regăseşte într-o realitate geopolitică şi o pe /…/ de securitate regională şi globală radical diferite faţă de cum 11 ani când drapelul tricolor era arborat pentru prima oară la sediul alianţei alături de cele ale statelor membre. Criza din Ucraina arată cât de importantă a fost opţiunea euroatlantică a ţării noastre, care beneficiază astăzi de cele mai importante garanţii de securitate din întreaga noastră istorie. România şi-a asumt cu seriozitate statutul de membru cu drepturi depline a celei mai de succes alianţe politico-militare din istoria României, înţelegând încă o dată că beneficiile /…/.

Realizator: L-aţi ascultat pe ministru apărării, Mircea Duşa, un discurs la Ziua Forţelor Terestre.

B1 TV – 22 aprilie

*

Discurs al vicepremierului Gabriel Oprea la Ziua Forţelor Terestre

Realizator: Ne întoarcem la Ziua Forţelor Terestre. Gabriel Oprea, ministrul de interne, ţine un discurs. Să-l ascultăm.

Gabriel Oprea: /…/ reprezintă pentru Armata Română un prilej de sărbătorire a românilor curajoşi şi demni, care îşi dedică viaţa şi cariera slujirii intereselor de securitate ale ţării. Astăzi ne cinstim eroii şi onorăm militarii care fac parte din cel mai reprezentativ corp al Armatei României: forţele terestre. Cinstim pe cei care de-a lungul timpului au luptat pentru libertate, unitate naţională şi integritate teritorială, dându-şi viaţa pentru a-şi urma crezul. Lor le dedicăm ceremonia de astăzi. Cei care ne-au fost camarazi, prieteni sau colegi nu vor fi uitaţi niciodată. Este deviza noastră, este o obligaţie sacră de a nu lăsa pe nimeni în urmă, indiferent de misiune, greutăţi sau sacrificii. Acest spirit al camaraderiei ne uneşte şi ne ţine aproape în marea familie a Armatei României.

Stimaţi colegi, România are astăzi cele mai importante garanţii de securitate. Suntem parte a celei mai puternice alianţe militare, NATO, şi parte a UE, împărtăşim valorile libertăţii, securităţii şi justiţiei. Primul şi cel mai important ideal al României şi l-a asumat ca membru NATO, este solidaritatea. Nu te poţi bucura de drepturi dacă nu eşti pregătit în a-ţi asuma responsabilităţile care vin odată cu acestea. Iar România şi-a asumat responsabilităţi importante în aceşti 11 ani de când suntem parte a NATO în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, în efortul luptei antiteroriste. Actualul context de securitate şi evoluţiile din regiune fac ca de la o zi la alta să apară ameninţări şi noi provocări la care trebuie să ne adaptăm, ajustând permanent resursele pe care le avem pentru a face faţă acestor schimbări.

De aceea este nevoie să investim mai mult în echipamente şi în tehnică, dar mai ales în pregătirea temeinică a militarilor noştri pentru asigurarea condiţiilor de interoperabilitate cu armatele celorlalte ţări membre NATO. Iar acest lucru îl facem chiar în aceste zile, cum spunea şi domnul ministru al apărării naţionale, Mircea Duşa, în exerciţii comune cu partenerii noştri la Câmpia Turzii sau în poligonul Smârdan. Ca militar al Armatei Române am încredere deplină în profesionalismul şi în calităţile morale ale militarilor noştri, ale soldaţilor români, demonstrate cu prilejul a nenumărate misiuni desfăşurate în teatrele de operaţii. Faptele acestor oameni curajoşi ne îndreptăţesc să privim cu optimism spre viitor. Vă adresez cele mai calde felicitări şi urări de succes în nobila misiune de a vă servi ţara sub tricolor. Îi felicit, totodată, pe cei care poartă numele patronului spiritual al forţelor terestre şi le spun un sincer La mulţi ani! Dumnezeu să binecuvânteze forţele terestre ale Armatei României! Aşa să ne ajute Dumnezeu!

B1 TV – 22 aprilie