Expoziţia Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă la Muzeul de Arhitectură din Wrocław

În continuarea evenimentelor dedicate Anului Brâncoveanu din 2014, de la Białystok, ICR Varşovia itinerează expoziţia Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă la Muzeul de Arhitectură din Wrocław, oferind publicului polonez ocazia de a se familiariza cu arta şi arhitectura brâncoveneşti printr-un program complex de evenimente. Expoziţia va fi vernisată în data de 24 aprilie a.c. în prezenţa unuia dintre autorii ei, domnul Marius Marcu-Lapadat, decan al Facultăţii de Arhitectură de Interior din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, şi va rămâne deschisă până în 31 mai.

Prezentarea expoziţiei Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă la Wrocław va fi însoţită de un proiect arhitectural-artistic interactiv, care presupune implicarea studenţilor de la disciplinele artelor plastice şi proiectării de arhitectură, prin intermediul unor ateliere de modelaj de ornament brâncovenesc şi machetă compoziţie arhitecturală. Atelierele au ca scop studierea prin aplicaţie a unui ornament sau a unui principiu de compoziţie pentru un element arhitectural şi se vor desfăşura în luna mai.

Expoziţia Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă ilustrează atât fenomenul cunoscut sub numele de „arta şi arhitectura brâncovenească”, cât şi felul în care arhitectura (neo)românească a devenit, în câteva generaţii, o estetică acceptabilă la toate nivelurile societăţii, fiind apoi identificată drept Arhitectură Românească de Ion Mincu şi, mai ales, de urmaşii săi (Cerchezii, Petre Antonescu şi alţii), până în perioada edificării noilor centre civice din perioada Ceauşescu. Expoziţia este alcătuită din 42 de panouri format 70×100 cm, proiectul de cercetare care a stat la baza realizării ei fiind finanţat de Uniunea Arhitecţilor din România. Autorii expoziţiei sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan şi prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat.

Muzeul de Arhitectură şi implicit expoziţia românească vor reprezenta unul dintre punctele de atracţie ale Nopţii Muzeelor, sărbătorită în Polonia în 16-17 mai. Pentru a pune într-un context original fenomenul cultural din spaţiul românesc al secolelor al XVII-lea – al XVIII-lea, cu prilejul Nopţii Muzeelor ICRV va organiza la Muzeul de Arhitectură din Wrocław un concert al formaţiei vocal-instrumentale de muzică veche „Anton Pann”, în programul căruia se va regăsi muzică de curte, lucrări de Dimitrie Cantemir şi Anton Pann, aducând parfumul oriental al vremurilor domniei domnitorului Brâncoveanu.