„Garanţia contra evicţiunii”

Membrii Cercului studențesc Clinica juridică al Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Andrei Șaguna, au fost eroii unui proces simulat, care s-a desfăşurat la Tribunalul din Constanţa, miercuri, 22 aprilie a.c.

Sub genericul „Garanţia contra evicţiunii”, inedita şedinţă de judecată, coordonată de lector univ. dr.  Mihaela Cristina Mocanu,  a avut ca speţă o problemă juridică întâlnită frecvent pe rolul instanţelor judecătoreşti: răspunderea pentru evicţiune, o instituţie importantă în dreptul civil, referitoare la pierderea posesiunii unui bun ca urmare a exercitării de către o altă persoană a dreptului său aupra aceluiași bun.

Procesul, „regizat şi interpretat” de studenţii anului IV, care s-au pregătit individual şi în echipă pe baza bibliografiei recomandate și a tipurilor de spețe puse la dispoziție, s-a adresat tuturor studenţilor Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, prezenţi la eveniment alături de cadre didactice şi alte persoane interesate.

Clinica Juridică a fost înființată la 14 septembrie 1998, având ca domenii de activitate dreptul civil şi cel al drepturilor omului. La solicitarea studenţilor şagunişti, în anii ce au urmat, a fost extinsă aria tematică a activităţilor spre domeniile conexe dreptului penal şi dreptului administrativ. In prezent, clinica este organizată pe patru secţii: Cauze Civile, Cauze Penale, Cauze CEDO și Practică Administrativă,  desfăşurând activităţi conform unor planuri dinainte stabilite. Temele puse în discuție, abordate creativ, completează  programa didactică cu subiecte de interes  major pentru viitorii juriști, familiarizându-i cu diferitele domenii juridice în care vor practica.

Procesele simulate, puse în scenă şi interpretate în întregime de şagunişti, se înscriu în seria evenimentelor-şcoală organizate de Clinica juridica din Universitatea „Andrei Şaguna”,  numărându-se între cele mai frecvente şi mai instructive activităţi, capacitând nu numai pregătirea, ci şi imaginaţia studenţilor, speţele abordate contribuind la perfecţionarea pregătirii lor practice.

Lector univ. dr. Carmen-Irene Atanasiu

Expert informare-publicitate