NATO este gata să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a Ucrainei şi să contribuie la menţinerea stabilităţii în regiune

NATO este gata să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a Ucrainei  şi să contribuie la menţinerea stabilităţii în regiune – a declarat astăzi la Chişinău adjunctul Comandantului Suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul Adrian Bradshaw. Acesta se află pentru prima dată într-o vizită oficială în Republica Moldova. Relatează Mariana Vasilache, de la RADIO CHIŞINĂU.

Reporter: Adrian Bradshaw a discutat cu oficialităţile de la Chişinău despre acţiunile pe care le întreprinde Republica Moldova pentru consolidarea securităţii naţionale şi despre situaţia generală din regiune. În acest context, generalul NATO a reiterat că Alianţa Nord-Atlantică dezaprobă acţiunile Rusiei în Ucraina. NATO este gata să asiste Republica Moldova pentru a-i sprijini neutralitatea, independenţa şi suveranitatea – a subliniat Adrian Bradshaw.

Adrian Bradshaw: Suntem gata să asistăm Republica Moldova într-un mod în care să sprijinim neutralitatea, şi independenţa, şi suveranitatea ţării voastre, pentru interesele întregii regiuni.

Reporter: Ministrul moldovean al apărării, Viorel Cibotaru, a remarcat că vizita oficialului NATO la Chişinău constituie un pas important pentru consolidarea relaţiilor de parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică, menţionând că acestea se vor amplifica, mai ales în contextul în care NATO acordă un interes sporit acestei regiuni.

Viorel Cibotaru: Inclusiv noile iniţiative care au fost lansate după summitul din Ţara Galilor şi mă refer aici la platforma de interoperabilitate şi la iniţiativa de consolidare a capacităţilor de apărare.

Reporter: Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este un stat neutru, dar neutralitatea sa nu este garantată la nivel internaţional.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 aprilie