Summit european la Bruxelles privind imigraţia clandestină

Şefii de stat şi de guvern din ţările Uniunii Europene sunt reuniţi încă la această oră într-o summit extraordinar care are drept obiectiv adoptarea unui plan concret de măsuri în faţa crizei miilor de refugiaţi ce traversează Marea Mediterantă în ambarcaţiuni precare. Un trawler cu asemenea refugiaţi s-a scufundat sâmbăta trecută provocând peste 800.000 de victime. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat înaintea reuniunii că este vorba de problemă europeană, nu doar una a ţărilor din sudul Europei şi a insistat pe ideea solidarităţii, nu doar cu problema refugiaţilor, dar şi cu statele din bazinului mediteranean. Liderii europeni ar uma să convină suplimentarea fondurilor alocate operaţiunilor militare Triton şi Poisedon, de supraveghere a frontierelor maritime ale Mediteranei, după cum relatează din Bruxelles, Cerasela Rădulescu.
Reporter: Liderii europeni sunt pregătiţi să decidă înfiinţarea unei misiuni militare, pentru a pune capăt dramei imigranţilor din Mediterana, o dramă care durează de ceva timp. O reuniune la nivel înalt a Uniunii Europene aşteptată cu interes în urma tragediilor din Marea Mediterană, când refugiaţi din zonele de conflict din nordul Africii îşi pierd viaţa în ambarcaţiuni coordonate de traficanţi. Cel mai dificil pentru guvernele naţionale va fi să dea dovadă de solidaritate reală – spunea preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi într-adevăr aceasta este ideea dominantă a discuţiilor. În plus, surse europene susţin că ar putea fi decisă o triplare a bugetului operaţiunii Triton gestionată de Agenţia de control la frontieră a Uniuniii Europene – Frontex. Rămâne de văzut în ce formă va fi hotărâtă această misiune. Mai multe state membre au anunţat deja că vor să participe. Marea Britanie, care are cel mai mare buget al apărării din Uniunea Europeană, a anunţat astăzi, prin vocea premierului David Cameron, că doreşte să participe cu ambarcaţiuni ale flotei regale.
David Cameron: Ceea ce vom oferi astăzi este ajutorul  nostru cu ambarcaţiuni ale flotei regale britanice, trei elicoptere şi nave de patrulare.
Reporter: Aceste operaţiuni au ca scop să evite moarte refugiaţilor pe mare – spune, la rândul său, preşedintele Consiliului  European, Donald Tusk.
Donald Tusk: A salva vieţi nu înseamnă nu numai a ne împlica pe mare, ci şi a distruge reţelele de traficanţi şi terorişti care pun vieţile refugiaţilor în pericol.
Reporter: Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre vor decide şi modalităţi de primire a imigranţilor şi pledează pentru solidaritarea ţărilor în faţa acestui val de refugiaţi. O altă problemă, subliniată între altele şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, la plecarea de la Bucureşti, este necesitatea adoptării de către liderii europeni de măsuri credibile în sprijinul dezvoltării economice a ţărilor de origine a acestor refugiaţi, ca soluţie pe termen lung de prevenire a migraţiei ilegale. De altfel, miniştii europeni au decis deja să adopte un plan de măsuri în 10 puncte, care a stat la baza discuţiilor de la summitul de astăzi. Între aceste măsuri se mai află: cooperarea între instituţiile europene pentru a colecta informaţii legate de modul în care operează traficanţii de persoane. În acelaşi timp, se doreşte amprentarea tuturor imigranţilor sosiţi în Europa, dar şi o repartizare echitabilă a acestora între statele membre.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 23 aprilie