World Vision România susţine urgenţa îmbunătăţirii accesului la servicii medicale de calitate pentru categoriile vulnerabile

Bucureşti, 21.04.2015 | La iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Fundaţia World Vision România a organizat la Palatul Parlamentului conferinţa-dezbatere intitulată “Drepturile Pacienţilor – între teorie şi practică”, marcând astfel Ziua Internaţională a Drepturilor Pacienţilor.

Cu prilejul acestui eveniment organizaţia a lansat un apel la acţiune comună către toţi decidenţii din mediul politic şi instituţional pentru a găsi soluţii moderne, europene de îmbunătăţire a accesului la servicii medicale de calitate al celor mai vulnerabile familii, care trăiesc în mediul rural, în special copii şi gravide, ceea ce va conduce treptat la diminuarea inegalităţilor existente în prezent. În World Vision credem ca politicile publice şi intervenţiile privind sănătatea copilului trebuie să fie mai bine ţintite către populaţia vulnerabilă, cu educaţie limitată în ce priveşte dreptul copilului la servicii medicale şi riscurile la care sunt expuşi copiii nediagnosticaţi în timp util. Astfel considerăm că investiţiile pentru sănătatea copilului ar trebui să pună mai mult accent pe educaţia părinţilor cu privire la importanţa supravegherii copiilor şi a accesului la servicii de medicină preventivă şi generală.

Alături de echipa fundaţiei s-a aflat tânarul Alexandru Vlad, membru în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision, ales de colegii lui să le reprezinte vocea la nivel naţional. Alexandru are 17 ani, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Grigore Moisil din Urziceni şi este implicat în numeroase acţiuni de voluntariat ale fundaţiei noastre. Discursul lui a accentuat problemele cu care se confruntă copiii bolnavi la sate, în România, mai ales în privinţa serviciilor medicale insuficiente si s-a bazat pe opinia pe care si-a exprimat-o in Raportul “Scriem pentru Drepturi – Scrisorile Copiilor din Romania” dedicat aniversarii a 25 de ani de la ratificarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului in tara noastra.

Scopul conferinţei “Drepturile Pacienţilor – între teorie şi practică” a fost acela de a dezbate teme foarte actuale privind respectarea drepturilor pacienţilor în România şi identificarea de soluţii şi direcţii prioritare pentru îmbunătăţirea accesării serviciilor medicale de calitate şi respectării legislaţiei actuale naţionale şi internaţionale privind drepturile pacienţilor.

Participanţii au discutat disfuncţionalităţile privind respectarea în practică a drepturilor pacienţilor si au exemplificat inegalităţile de şansă, evidenţiind cât de dificil este, în realitate, pentru pacienţii din categoriile vulnerabile să-şi exercite drepturile legate de accesul la servicii medicale. În acest sens, pacienţii copii din mediul rural reprezintă cea mai vulnerabilă categorie. Astfel în satele româneşti, unde trăieşte 46% din populatie şi aproape 50 % dintre copiii ţării, rata mortalităţii infantile în anul 2013 a fost considerabil mai mare în rural – de 10,4‰, faţă de urban – 6,8‰. Desi in scadere , România continuă să aibă cea mai ridicata valoare a mortalităţii infantile dintre ţările europene, similară cu ţările asiatice sau africane.

Despre World Vision Romania

World Vision Romania este o organizaţie creştină, care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume.  În 25 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.